Collectieve inkoopactie voor isolatie en zonnepanelen afgerond
Ruim 5.000 aanvragen voor Winst uit je Woning

Er is grote belangstelling voor de collectieve inkoopactie ‘Winst uit je Woning’. De teller staat op 5000 aanvragen met in totaal 8000 maatregelen. Tot nu toe zijn al 1200 maatregelen uitgevoerd, die een CO₂-besparing opleveren van meer dan 2 miljoen kilo per jaar! En dit staat gelijk aan de directe CO2-productie van zo’n 250 gezinnen. Hiermee is de actie een groot succes te noemen. De collectieve inkoopactie is door de gemeenten Arnhem, Renkum, Rheden en Rozendaal, het Energieloket Midden-Gelderland (ELMG) en de organisatie ‘Winst uit je Woning’ uitgevoerd. Alle partijen zijn zeer tevreden zijn over de bijdrage van de actie aan de verduurzaming van woningen.

Begin november 2017 is het ELMG gestart met de collectieve inkoopactie voor zonnepanelen, vloer- en spouwmuurisolatie. Ruim 43.000 bewoners van een koopwoning van de gemeenten Arnhem, Renkum en Rheden ontvingen thuis een brief over de inkoopactie. In Rozendaal zijn bewoners via het huis-aan-huis blad geïnformeerd. Na 5 maanden loopt de actie nu op zijn einde en zijn de resultaten (grotendeels) bekend.

Bij het versturen van de brieven is rekening gehouden met het bouwjaar van de woning. Bij woningen uit het begin van de vorige eeuw en vanaf ongeveer 1980 is isolatie niet erg relevant (er is geen spouw, of de woning is vaak al geïsoleerd). Deze woningen kregen wel een aanbod voor zonnepanelen. De overige woningen kregen een brief voor zowel isolatiemaatregelen als zonnepanelen.

521 Isolatiemaatregelen
Woningen van voor 1980, en met een spouw, kregen een brief met het aanbod om de woning te laten isoleren. Het gaat dan om vloer- of muurisolatie. De woningen zijn over het algemeen niet, of nauwelijks geïsoleerd. Na aanmelding, een huisbezoek en gerichte offertes zijn er 521 isolatiemaatregelen uitgevoerd in de verschillende gemeenten. Bij elkaar besparen deze huishoudens € 215.000,- per jaar op de energierekening.

Eigen, groene elektriciteit dankzij zonnepanelen
Het zelf opwekken van groene stroom bleek ook erg interessant onder de inwoners van deze gemeenten. Ruim 700 huishoudens kozen voor zonnepanelen. Deze huishoudens genieten blijvend van een lage elektriciteitsrekening.

Investeren en besparen
De investeringen verschillen per woning en per maatregel die wordt gekozen. Isolatiemaatregelen verdienen zich in 4 tot 5 jaar terug. Voor zonnepanelen wordt vaak gerekend met een terugverdientijd van 6 tot 8 jaar. Dit wordt bepaald door de gekozen panelen, de positie ten opzichte van de zon en daarmee de opbrengst per paneel.

Meer informatie
Informatie over de inkoopactie is te vinden op www.ELMG.nl of via de telefonische helpdesk van het Energieloket: 085 401 17 62‬.