Romeinse middag in Elderveld

Zondag 23 juni staat Biologische Tuinbouwvereniging Elderveld in Arnhem van 12.00 tot 16.00 uur geheel in het teken van de Romeinse tijd. In en om de Romeinse tuin worden er allerlei activiteiten georganiseerd.
Locatie; Hannesstraatje bij de Drielsedijk. De toegang is geheel gratis.

Programma

13.00 u – Unieke demonstratie van een Romeinse bruiloft,
Veel huwelijkstradities die we nu nog kennen, stammen uit de Romeinse tijd. Toch zijn er ook verschillen. Levende Romeinse Geschiedenis Groep Corbvlo neemt je deze middag mee terug in de tijd en demonstreert hoe een Romeinse trouwceremonie in zijn werk ging.
14.00 u – Officiële opening Romeinse bijenstal
De afgelopen tijd is er in de Boomgaard gebouwd aan een Romeinse bijenstal. Deze zal, omlijst met Romeinse rituelen, officieel worden geopend.
15:00 u – Rondleiding naar Romeins Castellum in Meinerswijk
(ca. 45 minuten). Zo’n 400 jaar lang was de Rijn de grens (limes) van het Romeinse Rijk. Tijdens een rondleiding neemt een gids je mee naar de fundamenten van het Romeinse castellum in Meinerswijk. Dit fort is één van de oudste en grootste Romeinse castella en het enige castellum waarvan de locatie exact bekend is
12:00 u – 16.00 u – Doorlopende activiteiten
De door heel Gelderland reizende pop-up expositie ‘Een Romeinse bruiloft’ is vandaag voor het eerst te zien in de Schuur. Ontdek de ‘mooiste dag van je leven’ tweeduizend jaar terug in de tijd.
Er worden rondleidingen gegeven door de Romeinse tuin, doe mee met de Quiz en test je kennis over planten en kruiden, er is een infomarkt waar je veel ontdekt over de Bataven en de Romeinen die hier 2000 jaar geleden in deze streek woonden. Proef van de Romeinse kippensoep en diverse Romeinse hapjes. Er worden Romeinse kruidenplantjes en oogstproducten uit de tuin verkocht. Bezoek een klein Romeins kampement. Ontdek hoe de gewone Romeinse soldaten waren gehuisvest, in kleine eenvoudige tenten, gemaakt van 42 geitenhuiden.
Speciaal voor de jeugd:
Verkleed je als Romein en ga op de foto (of maak een selfie) met echte Romeinse soldaten. Maak met Betuwse rivierklei een Romeins bord of drinkbeker. Ga met een metaalzoeker op zoek naar muntjes.
Maak je eigen Romeinse fibula (speld). Romeinse kinderspelen, etc.

De Romeinse huwelijksceremonie en het activiteitenprogramma zijn onderdeel van Een Romeinse bruiloft – reizende pop-up expositie & huwelijksceremonie. Een Romeinse bruiloft is een initiatief van Romeinennetwerk Gelderland.