Gemeente Arnhem en provincie Gelderland, roep de klimaat-noodtoestand uit! Wereldwijd en in Nederland gingen veel andere overheden al voor, waaronder de gemeente Nijmegen. Deze oproep komt van de Klimaatcoalitie dat de urgentie van de klimaatcrisis onder de aandacht wil brengen. De Klimaatcoalitie heeft nu twee petities gestart die bezorgde bewoners, werknemers en bezoekers van Gelderland kunnen ondertekenen. De petities zijn te vinden via klimaatcoalitie.org/klimaatnoodtoestand.

“De klimaatcrisis is de meest urgente crisis ooit en bedreigt het leven van mensen, dieren en planten op aarde.” aldus Etske Thie van de Klimaatcoalitie Arnhem. “Zelfs de VN heeft overheden wereldwijd opgeroepen om de klimaat-noodtoestand af te kondigen. Dat is niet zomaar een symbolische daad. Hiermee laat je als overheid duidelijk zien dat het je menens is met het klimaat en dat écht ingrijpen nu nodig is. Dat moet ook op lokaal niveau, dus ook in Arnhem en in Gelderland. Anders is het te laat. Wij zijn de laatste generatie die ontwrichtende klimaatverandering nog kan stoppen.”

Veel steun

Afgelopen zaterdag gingen leden van de Klimaatcoalitie de straat op om digitale handtekeningen te verzamelen. Veel Arnhemmers waren bereid om te tekenen, zo bleek. Etske Thie: “Veel mensen delen onze zorgen over het klimaat. Ook mensen die in eerste instantie afwijzend reageerden. Als je dan verder met hen in gesprek gaat, blijkt dat we meer gemeen hebben met elkaar dan dat we van elkaar verschillen. We werden ook zelfs een paar keer bedankt voor onze inspanning.”. De komende weken gaat de Klimaatcoalitie vaker de straat op om steun voor de petities te verwerven.

Niet links of rechts

De petities zijn gericht aan de Arnhemse gemeenteraad en de Gelderse Staten. De oproep om de klimaat-noodtoestand uit te roepen vult de Klimaatcoalitie aan met drie eisen:

1. Wees eerlijk over de ernst van de klimaatcrisis.
2. Informeer burgers en bedrijven open en eerlijk over de urgentie en de ingrijpende maatregelen die nodig zijn.
3. Maak er geen politieke strijd van, maar bundel de krachten en kom samen in actie. Denk in mogelijkheden. Betrek burgers. Het kan wél. Zet alles op alles en zorg voor een rechtvaardig klimaatbeleid. Er liggen al vele plannen klaar.

Etske Thie: “Onze petities zijn niet partij-gebonden. Wij willen de Arnhemse petitie op 16 februari aanbieden aan de gemeenteraad. Wij hopen dat álle partijen in de raad onze oproep steunen en inderdaad besluiten om de klimaat-noodtoestand uit te roepen. Want de ecologische klimaatcrisis is niet links of rechts. Dit overstijgt alle politieke belangen. Dit is van levensbelang.”

Meer informatie

Ondertekenen van de petities kan via:
klimaatnoodtoestandarnhem.petities.nl

klimaatnoodtoestandgelderland.petities.nl

Meer informatie is te vinden op klimaatcoalitie.org/klimaatnoodtoestand