We zijn niet allemaal dol op insecten. Omdat ze zoemen, kunnen steken of er eng uitzien. Maar iedereen weet ook: insecten zijn goed voor de natuur. Het is belangrijk dat wij ze voldoende leefruimte geven. In het bijzonder geldt dat voor bijen. Er zijn 350 soorten bijen en ruim de helft van de soorten dreigt uit te sterven*.
Bloei! geeft je 5 tips om dit te helpen voorkomen.

 • 1. Met deze planten maak je bijen blij
  Bijen houden van bloeiers. Ze eten het stuifmeel. Daarna bestuiven ze andere bloemen en planten, waardoor die vruchten vervolgens zaden kunnen maken. Daar hebben wij ook weer plezier van! Het werkt ook zo met de groenten in een groentetuin. Je maakt bijen blij met bloemen en planten die in verschillende stadia groeien. Milieu Centraal maakte een handig overzicht met planten waarmee je het hele jaar door bijen ‘vangt.
 • 2. Gebruik geen gif in je tuin
  Deze tip ligt voor de hand. We zien het liefst zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen in je tuin. Net als alle andere dieren kan de bij hier ook niet tegen. Bijen drinken bijvoorbeeld de dauwdruppels op het gras en in de planten. Als daar bestrijdingsmiddelen aan of in zitten, overleven ze dat meestal niet. Kies dus voor biologische of natuurlijke middelen, als je ze nodig hebt.
 • 3. Snoei niet te vroeg
  Sommige bijen houden een soort winterslaap als zij tijdens de kou uit hun eitjes komen. Laat ze rustig uitvliegen. In het voorjaar komen deze bijen uit hun schuilplaatsen tevoorschijn.
 • 4. Maak een bijenhotel
  Laat bijen inchecken in je tuin. Een bijenhotel maak je makkelijk zelf! Inspiratie opdoen? Ga eens kijken bij de bijenstal in de Heemtuin van Stadsboerderij Presikhaaf.
 • 5. Kom in actie met Arnhem Zoemt!
  Arnhem Zoemt! organiseert (gratis) workshops met tips over hoe je
  bijen onderdak biedt in je (moes)tuin of op je balkon. Ook hier hoef je de stad niet voor uit!

*Bron: informatieblad wilde bijen