Op 4 en 5 maart vindt in Nijmegen Reclaim the Seeds plaats, een jaarlijks terugkerend evenement over agrarische biodiversiteit en duurzame landbouw.

Reclaim the Seeds is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij steeds in een andere regio het uitwisselen van zaden en informatie wordt gecombineerd met discussie over politieke thema’s en praktische workshops. Het begon als protest tegen nieuwe Europese zadenwetgeving, maar nu is het doel vooral om meer mensen betrokken te krijgen bij de strijd tegen patenten op gewassen en tegen de steeds verder toenemende macht van grote bedrijven in de landbouw. Met evenement willen de initiatiefnemers direct bijdragen aan het in stand houden van de agrarische biodiversiteit en een robuuste, duurzame landbouw.

Zaterdag 4 maart zadenruilbeurs

De jaarlijkse zadenbeurs vindt op 4 maart plaats in De Vasim.
Oude, lokale, zaadvaste en anderszins bijzondere zaden, knollen en stekjes zullen worden geruild, weggegeven en verkocht. Iedereen kan zijn eigen biologische zaadjes en stekjes meenemen naar de ruiltafel.

Parallel aan de markt zijn er lezingen en workshops over onder andere het bewaren van zaden, permacultuur, zadennetwerken, meerjarige eetbare planten en bedreigingen door Bayer/Monsanto en andere grote zaadbedrijven. Tijdens de dag is er deze keer extra aandacht voor patenten op gewassen. Deze dreigen steeds meer afgegeven te worden maar er zijn op het moment ook goede mogelijkheden om deze ontwikkeling te stoppen.
locatie: Vasim, Winselingseweg 41 in Nijmegen.
vervoer: Dit is een half uur lopen van station Nijmegen, of 4 haltes met stadsbus 5. Parkeren is gratis.
entree: Ze vragen een donatie als entreeprijs. Je kan er niet pinnen.

Zondag 5 maart aanleggen eetbaar groen

Meewerkdag en fietsexcursies op 5 mei
Zondag 5 maart kan iedereen meehelpen met de aanleg van eetbaar groen in Lent. Hier zijn recentelijk twee de ecologische woongemeenschappen IEWAN en Eikpunt aangelegd en nu gaan de bewoners zorgen dat het meeste openbare groen eetbaar wordt. Iedereen kan die dag zijn handen uit de mouwen steken en meehelpen. Ook zal er een aantal excursies naar biodiverse projecten in de omgeving plaatsvinden. Ook Arnhemse initiatieven zijn van harte welkom zich te presenteren.
locatie: Duitslandstraat 4 in Lent
entree:een lekkere biologische, vegetarische bijdrage voor de gezamenlijke lunch, maar het mag natuurlijk ook een donatie zijn.

Succesvol

De afgelopen 5 edities in Nederland waren succesvol; de zadenbeurs trok meestal zo’n 1000 deelnemers, hoofdzakelijk actieve (moes-)tuinders. Ook de workshops en discussies waren elke keer druk bezocht. Vaak resulteert het weekend in het ontstaan van permanente lokale initiatieven. Het evenement trekt mensen met een moestuintje, professionele tuinders, mensen betrokken bij buurtmoestuinen en activisten.

Kijk voor meer informatie en het programma op Reclaimtheseeds.nl >>>