Polderdrift is een woonvereniging die veel aandacht heeft voor de menselijke maat en het milieu. Er zijn veertig huurwoningen in vier maten, voor elk wat wils. De huishoudens variëren in grootte van 1 tot 5 personen. De woningen zijn eigendom van Portaal, een landelijke woningcorporatie met het hoofdkantoor in Veenendaal.

In Polderdrift staan alleen milieuvriendelijke huizen met diverse aanpassingen.  De aanpassingen bestaan uit: zonnecollectoren, een grijswatersysteem en een systeem voor gebruik van het regenwater om de was te kunnen doen. Het grijswatersysteem houdt in dat het afvalwater wordt gezuiverd in een rietveld en dat afvalwater wordt dan weer gebruikt om de w.c. door te spoelen. Ook worden in dat buurtje diverse activiteiten georganiseerd om het woongenot te vergroten. Die activiteiten bestaan onder andere uit: het gezamenlijk onderhoud van het groengebied; kinderactiviteiten

Waterbeheer

Het regenwater dat van de daken stroomt, wordt opgevangen in ondergrondse reservoirs. Vandaar loopt een leiding naar de wasmachine, die het regenwater gebruikt voor de was. Het water uit de wasmachine stroomt samen met het afwaswater van de keuken, het water uit de douche en de wastafels in het ‘grijswater’-circuit.

Het grijswater wordt geleid door een met riet beplant zuiveringsbassin en een vijver, eveneens voor de zuivering, die op het binnenterrein tussen de huizen liggen. Vandaar wordt het gezuiverd teruggepompt naar de huizen en gebruikt om de tuin te besproeien en de wc’s door te spoelen. Het ‘zwartwater’ uit het toilet, verdwijnt in het riool.

Volgens de berekeningen van het bureau OpMAAT, dat het systeem heeft ontworpen, heeft een bewoner van Polderdrift per dag nog maar 61 liter leidingwater nodig. Iemand in een gewoon huis verbruikt dagelijks gemiddeld 143 liter. Een besparing van ruim zestig procent. Gezien de stijgende kosten voor waterzuivering is dat een belangrijke besparing. Daarnaast wordt 85 procent minder water op het riool geloosd.

website www.polderdrift.nl