De kans is groot dat je zadel steeds onder de plak zit. De voorruit van de auto ook. Dit plakkerige verschijnsel is bladluizenkak, oftewel honingdauw. Voor mensen niet zo fijn, maar mieren zijn er dol op! Zo dol, dat ze hebben ontdekt hoe ze de bladluizen moeten melken – een echt ‘kleinveehouderij’ dus..

Plakkerige zomer

Dit geplak is een typisch zomers verschijnsel, maar doordat het al een poos niet meer heeft geregend is de plakkerigheid hardnekkiger dan vorige jaren. Zonder regen wordt de laag bladluizenkak alleen maar dikker en plakkeriger.

Melken van het kleinvee

Dus hoe zit dat met mieren en bladluizen? Nou, als een mier zachtjes met zijn sprieten op de bladluizen klopt, reageert de bladluis soms met het afgeven van een vloeistof uit de anus. Die druppel lijkt op een dauwdruppel en schijnt zo zoet te zijn als honing – vandaar de naam ‘honingdauw’. Die zoete vloeistof, dat is waar de mier naar op zoek is! Als bladluizen sap uit de planten opzuigen, zit er vaak veel te veel suiker in. Het overschot aan suiker laten ze via een druppel honingdauw weer achter – iets waar de mier maar al te enthousiast van wordt en likt de suiker druppel op.

Zie het met je eigen ogen

Benieuwd hoe dit ‘melken’ van de bladluizen er precies uit ziet? In dit filmpje kan je het goed zien.

P.S.
Bladluizen leven voornamelijk op lindebladeren. Niet je auto of fiets onder een linde parkeren dus!
bron: https://www.ivn.nl/nieuws/plakkerig-zadel-bedank-de-bladluis