ARNHEM – Tinka Chabot uit Arnhem is op internet een petitie begonnen om de weide van park Sonsbeek weer toegankelijk te krijgen voor wandelaars. Om de koeien te beschermen, is de weide sinds april afgesloten met stroomdraden.

Chabot wil dat het ‘mensonvriendelijke schrikdraad en de spuuglelijke informatiebordjes’ worden verwijderd.

Olifantenpaadje

De afgelopen jaren hebben bezoekers van het Sonsbeekpark de weide als toegang ontdekt, stelt Chabot. “Er is daardoor een karakteristiek ‘olifantenpaadje’ uitgesleten. Hier is geen architect aan te pas gekomen: de Arnhemmers hebben dit zelf ontworpen. Maak daar als gemeente en parkbeheerder gebruik van. Er is overduidelijk behoefte aan.”

Geen koeien

Zonder een deugdelijke afrastering rondom de Sonsbeekweide kunnen er geen koeien meer in Sonsbeek grazen, stelt Jeroen Glissenaar, beheerder van park Sonsbeek. De koeien behoren gelijk de waterval en de Witte Villa tot het visitekaartje van Sonsbeek, stelt de boswachter.

Weloverwogen

Het besluit tot het aanbrengen van de stroomdraden is weloverwogen genomen en afgestemd met de wijkverenigingen van de Transvaalbuurt en de Burgemeesterswijk, het bezoekerscentrum en de Vrienden van Sonsbeek. Glissenaar: “Zelfs hondenliefhebbers toonden begrip. Niet alleen jagen de dieren de koeien op. Hondenpoep bevat bacteriën, waardoor koeien onvruchtbaar worden.”

De koeien maakten voorheen vanwege de slechte afrastering geregeld een uitstapje in de omliggende wijken.

bron: De Gelderlander