Soms is de oplossing heel simpel. Als niemand biomassastroom afneemt, dan hoeft biomassa niet gebruikt te worden. Daarom heeft Federation against biomassaplants (FAB) een onderzoek uitgevoerd en hebben ze de Overstapcampagne Biomassavrije Energieleverancier opgestart.

‘Door jouw geld naar een echt groene leverancier zonder biomassa te laten gaan, maak je het aandeel groene stroom groter. ‘Want deze leveranciers stoppen het geld weer in het uitbreiden van hun groene stroom.’
In hun Onderzoekrapport Biomassavrije energieleveranciers lees je hoe zij het onderzoek hebben uitgevoerd en welke energiemaatschappijen echt groene stroom verkopen, zonder biomassa.

Hieronder de vier winnaars die echt groen zijn.

Energie van Ons

is opgericht door 100 energiecoöperaties. De winst gaat naar die coöperaties, die dat weer kunnen inzetten bij het verduurzamen van hun regio (dat is de taak van energiecoöperaties). De winst gaat dus niet naar aandeelhouders en investeringsmaatschappijen. Heel Nederland kan energie bij Energie VanOns afnemen, ook als je in een andere regio woont, en dan steun je dus de regionale coöperaties die het geld in lokale projecten stoppen zoals buurthuizen, speeltuinen, zonneparken etc.

Bij Pure Energie

kies je zelf waar in Nederland jouw stroom vandaan komt. De winst wordt gebruikt om nieuwe duurzame energiebronnen te bouwen. Het gas dat Pure Energie verkoopt is gecompenseerd tegen de hoogst mogelijke standaard: Golf Standard van het WNF.

Vrijopnaam

maakt alleen maar zonne-energie. Ook als de zon niet schijnt, weet je zeker dat jouw geld gaat naar duurzaam opgewekte zonne-energie. Je kunt zonnepanelen in een zonnepark kopen. Handig als je geen dak beschikbaar hebt. De opbrengst van de komende 9 jaar is dan voor jou.

Easy Energy

verkoopt Nederlandse zonne- en windenergie. Easy Energy heeft dynamische prijzen. Dat wil zeggen dat jouw stroom voordeliger is als de zon schijnt of als het waait, maar ook duurder kan zijn bij minder energieaanbod. Dynamische prijzen dragen bij aan het voordeliger maken van zonne- en windenergie voor de verkoop door energieleveranciers, waardoor het aandeel zonne- en windenergie ook groter kan worden.

Hoe is de lijst tot stand gekomen?

De FAB onderzochten zelf welke energieleveranciers biomassa gebruiken. Zij keken daarbij alleen naar leveranciers met de beste scores van de Consumentenbond. De overige waren volgens hen sowieso niet biomassavrij.

De groepen zijn tegen het gebruik van houtgestookte biomassa, omdat deze volgens hen zeer vervuilend is en bovendien ten koste zou gaan van bomen.

Bekijk hier de video die de actiegroepen gebruiken voor hun campagne:

bron: https://www.the-fab.org/?fbclid=IwAR1M90N2oTUWLQRrx00mR-0oVee4hJMILc6UUv8IHy1kgPJa91pzaZI90qs