Afgelopen zaterdag 6 februari vierde bakkerij Tom van Otterloo de oplevering van 126 zonnepanelen op het dak van zijn bakkerij in De Steeg.

Tom van Otterloo wilde in zijn bakkerij graag duurzaam gaan bakken met eigen zonne-energie. Door zonnepanelen op zijn bakkerij te plaatsen wilde hij 50% van het elektriciteitsverbruik duurzaam kunnen produceren. “Alle inspanningen om een steentje bij te dragen aan minder CO2 uitstoot en dus een beter milieu wil ik aanpakken”, aldus Tom. Bij de investering wilde hij ook zijn klanten betrekken. Daarom startte hij in samenwerking met de Rijn IJssel Energie coöperatie een crowdfundactie.

Het resultaat mag er wezen. Van de 126 zonnepanelen zijn er 90 panelen gefinancierd door 143 funders. De zonnepalen zijn geplaatst op het dak van zijn bakkerij in De Steeg.  Tom: “Het is hartverwarmend te zien dat betrokken klanten van onze beide winkels, leden van REIJE, familie en vrienden een duurzaam hart hebben en hebben bijgedragen aan de verdere verduurzaming van ons bedrijf.”

Solix zonne-energie

De zonnepanelen zijn geleverd door Solix, die zijn aangesloten bij de Rijn IJssel Energie coöperatie. Naast de kwaliteit en de prijs van de panelen, vond Tom het ook belangrijk te weten hoe het zit met de arbeidsomstandigheden en de recycling van de panelen. Solix heeft panelen van het merk Trina aangeboden. Een stabiele producent die wereldwijd bovenaan staat met de zorg voor goede arbeidsomstandigheden, verantwoord chemiegebruik en recycling. De komende 25 jaren kan Tom zonder zorgen op zonne-energie bakken!

Over bakkerij Tom van Otterloo

Tom heeft een duidelijke visie op het bereiden van brood: het moet een volle smaak hebben en bestaan uit pure ingrediënten. Het deeg krijgt de tijd om te rijzen. Tom bereidt zijn brood met eigen gemaakte desem. Niet alle grondstoffen zijn biologisch maar het gebruik van pure ingrediënten zijn leidend in de visie van zijn bedrijf. Bakkerij Tom van Otterloo is daarnaast een officieel erkende fairtrade winkel, zowel zijn bakkerij in De Steeg als die aan de Graaf Lodewijkstraat in Arnhem.

Lokaal voor lokaal

Heb jij een bedrijf dat aan consumenten verkoopt en heb jij ook ambities om te verduurzamen? Rijn en IJssel Energie Coöperatie helpt je middels de coöperatiespaarkaart met een unieke manier van ‘funden’. Het concept is simpel: jouw klant investeert in jouw zonnepanelen, ledverlichting, zonneboiler, etc. De investeerders worden binnen enkele jaren terugbetaald in spaarpunten, die ze in jouw winkel kunnen besteden of bij andere winkels die zijn aangesloten bij de coöperatie. Interesse? Kijk voor meer informatie op de website van de Rijn IJssel Energie coöperatie.

Meer