Zondag 16 Maart opent Kweekland. Veel belangstellenden komen een kijkje nemen op het prachtige in bloesems gehulde terrein aan de Dalweg.

Rondleiding

De dag begint om 11:00 uur met een rondleiding over het terrein door Steven Koster van Puurland, Annemarie van Velzen van TeBuiten en Bas Roodbergen van Plant is Koning. De rondleiding loopt langs de boomgaard in aanleg, de kas waar planten opgekweekt worden, de ‘square meter gardens’ waar mensen zelf een stukje tuin mogen onderhouden, het land waar groenten gekweekt worden voor de keuken van Dynamic Foodshowroom, de bloemenpluktuin waar straks zelf bloemen geplukt mogen worden en de bijenkas waar bijen gehouden gaan worden.

‘We hebben LANDLAB gevraagd een tuinplan te maken voor Kweekland. Zij hebben in hun plan rekening gehouden met mooie doorkijkjes en leuke plekjes gecreëerd om te zitten’, vertelt Annemarie van Velzen.

Opening

Om 12:00 uur is de officiële opening waarbij Margreet van Gastel wethouder van Ruimtelijke Ordening, Openbare Ruimte en Milieu het nieuwe logo van Kweekland onthulde.

‘Kweekland moet een plek voor Arnhemmers en door Arnhemmers worden’, zegt Steven Koster in zijn welkomstwoord. Hij is daarom dankbaar dat we in zulke grote getale naar de opening zijn gekomen.

Margreet van Gastel krijgt zowel een profielwerkstuk over stadslandbouw in Arnhem aangereikt, als ook een onderzoeksrapport door de Wageningen Universiteit over de regionale voedsel voorziening voor Arnhem. Edwin Verdurmen van CASA haalt in zijn verhaal het boek ‘The Hungry City’ van Carolyn Steel aan. Volgens hem is het belangrijk dat we weer binding krijgen met ons voedsel en als we weten hoe en waar ons voedsel groeit, we ook weer meer respect voor ons voedsel krijgen. Margreet van Gastel die ondanks de drukke campagnetijd toch aanwezig kon zijn, benadrukt het sociale belang van stadslandbouw.’Stadslandbouw is de snelste manier van integreren. Tuinieren verbroedert.’

Middagprogramma

Na de opening wordt er heerlijk geluncht met knolselderijsoep en pizza’s uit de openlucht-oven van Dynamic Foodshowroom.

Voor het middag programma zijn er diverse activiteiten zoals een workshop nestkasten bouwen voor gierzwaluwen, muziek door Remco Jacobs in de kas, een lokaal buffet en een kampvuurverhaal door Jesse Laport.

Kortom het Kweekland seizoen is geopend en iedereen is welkom om te komen proeven, ruiken, kijken, beleven of…er gewoon te zijn!