Open Tuinen Dag – ZONDAG 21 JUNI 2015 (11.00 UUR – 17.00 UUR)
Ook dit jaar organiseert Groei & Bloei Afdeling Arnhem e.o. aan het slot van de Nationale Tuinweek een Open Tuinen Dag :
Tijdens deze Open Dag kunnen bezoekers tal van ideeën opdoen in tuinen – groot en klein – van echte tuinliefhebbers. Ontdek mooie en bijzondere bloemen- en plantencombinaties, wandel door origineel ontworpen tuinen en bekijk allerlei materialen en toepassingen. Een mooie gelegenheid om andere tuinliefhebbers te ontmoeten, tips en trucs uit te wisselen en vernieuwende ideeën op te doen voor de eigen tuin.
Wij zijn blij u een gevarieerd aanbod te kunnen bieden van de deelnemende tuinen. De eerste mag natuurlijk niet ontbreken:
De Steile Tuin  van Sonsbeek, Zijpendaalseweg
De Steile Tuin is bij velen van u al lang bekend, evenals de speciale relatie van de Afdeling Arnhem e.o. met De Steile Tuin; sinds 2006 organiseren wij jaarlijks de workshop “Scheuren in De Steile Tuin”. Gaat u vooral weer een kijkje nemen om te zien hoe de Steile Tuin er dit jaar bij ligt.
Bij het Bezoekerscentrum Sonsbeek is er voor belangstellenden een boekje beschikbaar met afbeeldingen van de vaste planten, die zijn toegepast in de Steile Tuin en ook een plattegrond van de tuin.
Tuin Bakenbergseweg 178, Arnhem
Deze tuin bestaat uit drie delen; een voortuin in roze/paarse tinten, een achtertuin in blauw/wit/geel en een moestuintje in bakken op het zonnige garagedak. Duidelijk de tuin van een verzamelaar; heel veel verschillende bijzondere en minder bijzondere planten, met name grote  bladplanten zijn erg geliefd.
Tuin Bakenbergseweg 54, Arnhem
Aan dit stuk van de Bakenbergseweg staan de oudste huizen van het Burgemeesterskwartier.De tuinen daarachter zijn verrassend diep. Deze stadstuin heeft een klassieke uitstraling met waaltjes en een buxushaag. Achter in de tuin staan verschillende bloeiende heesters en een tuinhuis dat doet vergeten dat je midden in de stad bent. Er staan veel potten met kleurige bloemen.

Tuin Bakenbergseweg 26, Arnhem
Deze stadstuin is smal, maar diep en wordt met veel liefde onderhouden  In de tuin is een natuurlijke vijver met kikkers en salamanders. Bijzonder is de verrassing aan het einde van de tuin. Daar is een verborgen boomgaard midden tussen de huizen, met oude fruitbomen, een moestuin en kippetjes. Het is een oase van rust midden in de stad, waar nooit gebouwd mag worden. De eigenaar vertelt u graag de geschiedenis van deze bijzondere groene ruimte.

Tuin Bakenbergseweg 20, Arnhem
Ook deze tuin is door Hortus Magnificus ontworpen en  aangelegd. Toen de bewoners hier zeven jaar geleden kwamen wonen bestond de hele achtertuin uit beton. Dat is inmiddels totaal veranderd. De tuin heeft heldere strakke lijnen en er is veel wintergroen. Centraal in de tuin staat een groot beeld van een mytische  vogelvrouw, omgeven door buxuswolken. Langs de paden staan acht meerstammige Prunussen met bosachtige onderbeplanting. De kruidentuin staat in potten daarachter. Achter in de tuin is een kleine loggia, van waaruit je de tuin in ander perspectief kunt zien. En mocht het toevallig regenen op 21 juni: onder de veranda is het goed toeven en kunt u droog genieten van het zicht op de tuin.

Tuin Weissenbruchstraat 5, Arnhem
Deze tuin is ook aangelegd volgens een ontwerp van tuinontwerper van Hortus Magnificus. In de tuin, die naast het huis ligt, is een eetgedeelte en zitgedeelte gecreëerd. Het hoogteverschil in de tuin wordt opgevangen door een gemetselde muur waarin een watergoot is aangelegd. De watergoot verloopt van hoog naar laag en eindigt in een kleine vijver. Daarachter is een border vol bloemen. Om de tuin veel privacy te geven zijn er leibomen geplant.

Tuin Voermanstraat 31, Arnhem
In deze tuin is te zien dat een kleine stadstuin veel mogelijkheden biedt. In de tuinen rondom Arnhem zit vaak een hoogteverschil. Hier is dit verschil in hoogte gebruikt om op drie niveaus een zitje te maken. Al naar gelang het moment van de dag en de zon kunnen de bewoners hun favoriete plekje vinden. De beplanting is in de warme kleuren rood, oranje en geel. Dit steekt mooi af tegen de donkere muur, die de tuin begrenst. Het dak van de schuur bestaat uit sedum, dat ook geel en rood bloeit.  De tuin is ontworpen door Hortus Magnificus, bureau voor tuinarchitectuur.

Arnhems Labyrint
Dit is in het park aan het begin van de Bakenbergseweg, daarna de Amsterdamse weg oversteken.
In mei is er begonnen met de aanleg van een labyrint in het openbare park naast het Rosorum op initiatief van Antoinette Kuhlmann en Wil Groen. Het project wordt uitgevoerd met hulp van vrijwilligers uit Arnhem West.
Een labyrint, anders dan een doolhof, bestaat uit één pad en wanneer dit gevolgd wordt, kom je zeker in het midden uit. Het is wel een pad met veel bochten en wendingen en heeft een symbolische betekenis. Langs het labyrint komen 50 verschillende soorten bijzondere planten. Achter het labyrint staan allerlei soorten rozen en heesters.
Tijdens de opentuinendag kunt u de vorderingen bekijken, er is dan ook alle achtergrondinformatie te verkrijgen.

Tuin Jansbuitensingel 17-I, Arnhem
Aan de rand van de binnenstad, te midden van hoge kantoren, ligt nog een laatste stukje groen: een binnenstadsparadijs. Hier wordt geprobeerd om zo ecologisch mogelijk te tuinieren.  De tuin is niet af, er wordt voortdurend iets nieuws gecreëerd. Er is ruimte voor zoveel mogelijk inheemse beplanting, waardoor insecten, amfibieën, vogels en egels een plekje vinden. De tuin bevat een halfronde open schuur met sedumdak, een vijver met watertoevoer van het sedumdak, een moerasje, een stapelmuur voorzien van beplanting, diverse plekken voor houtopslag, een vuurplaats en zelfs ruimte voor kippen. Niets is bedacht, alles is organisch ontstaan. U treft twee luie tuiniers: alles krijgt de tijd die het nodig heeft.

Tuin Den Bruijl 14, Velp
De tuin op dit adres is aangelegd volgens een ontwerp van Anet Scholma (van het bureau van Mien Ruys). Voor het huis zijn fraaie vaste plantenborders te zien. Achter het huis is een hooggelegen terras afgebakend met buxusranden. Het valt op dat de stenen van de paden en terrassen dezelfde zachtgele kleur hebben als het huis, afgewisseld met grijsblauw. Veel vaste planten zijn opnieuw gebruikt in het ontwerp. Tijdens de open tuinen dag worden er producten uit de Provence verkocht en verkoopt men zelfgemaakte glas-in-lood producten (Tiffany).

Tuin Van Tienhovenlaan 15, Velp (OOK OPEN OP ZATERDAG 20 juni van 11.00 u-17.00u)
Traditiegetrouw stelt Riet de Koning haar tuin open tijdens de jaarlijkse open tuinen dag. Riet ervaart haar deelname, ieder jaar opnieuw, als een feest. In deze tuin is veel te zien: grote kleurrijke borders, vaste planten, een vijver en een prieel aan de bosrand. Verspreid staan zelfgemaakte keramische beelden en in haar atelier valt het nodige te zien en te kopen.

Tuin Piet Heinlaan 16 in Velp (ALLEEN ZATERDAG 20 juni geopend van 11.00 u – 17.00 u)
In de tuin aan de voorzijde vindt je centraal een Araucaria (slangenden) in de borders o.a. Skimia Japonica / Skimia Foremannii met mooi rode bessen, een Buddleia Davidu, Lysimachia nummelaria, Nepeta Six Hills Giant, Lathyrus Latifolius (cultivar Red Pearl), Cleome Hassleriana ( kattesnor), Lychnis Coronaria, aan de zijkant van het huis Allium ursinum ( Daslook) en plygonatum.
De tuin achter de woning bestaat uit een aantal kamers, met een rijke variatie aan vaste planten o,a, verschillende soorten Hosta’s, verschillend soorten Hydrangia’s, rond de vijvers diverse soorten Geraniums, een Gingko biloba ( Japanse notenboom),Aruncus diopicus ( Geitenbaard), Coreopsis verticulata, een aantal fruitboompjes en in de moestuin Zinnea  Elegans, een aantal koolsoorten, peulen en tuinbonen, een stukje kruidentuin met o.a. Salie, Selderij, Peterselie, Bonenkruid en Lavas, Krielkippen ( Hollandse Patrijs) In de tuin staan ook een aantal keramische werkstukken die vindt u natuurlijk ook in het atelier.
Achter de vijvers staan 4 bijenvolken, u moet daar niet voorlangs lopen, maar achterom langs de composthoop, dat wordt ook door middel van pijltjes aangegeven.
Kijkt u ook op de website voor informatie: http://www.arnhem.groei.nl/index.php?id=69664