Tijdens de drukbezochte Energiemarkt onttegelde kunstenaar Annechien Meier een stukje van het plein voor de Eusebius. Op de vrijgekomen plek heeft ze een mooie mostuin gemaakt. Een dag eerder heeft Annechien Kronenburg een stukje groener gemaakt met haar moscreaties.

Met mos maak je steden makkelijk groener. Het heeft weinig nodig (water en niet teveel licht) en heeft veel voordelen. Het plantje houdt veel water vast en ‘eet’ fijnstof uit de lucht, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Bonn. Tot wel 20 gram per jaar met een vierkante meter mos. Dat is veel volgens de onderzoekers. Door het opnemen van water koelt het de stad ook af en functioneert het als een natuurlijke buffer.

Wat dat betreft is het jammer dat de tuin van Annechien op het plein maar een kort leven beschoren is. De volgende dag waren de stratenmakers er vroeg bij om het gat te dichten. Het mos is natuurlijk niet weggegooid maar ligt lekker in de moestuin bij Wilma. Daar eet het lekker fijnstof uit de lucht en koelt het de omgeving. Net als in Kronenburg.

2013-09-18 17.37.28