16 september 2014 werd er op het Graaf Ottoplein de eerste stadsklimaatboom ter wereld onthuld! De aanleiding van het onthullen van deze boom was een lezing van Sanda Lenzholzer (Wageningen University) over haar boek ‘Het weer in de stad’.

In haar boek beschrijft Sanda hoe de warmte in de stad blijft hangen, het zogenoemde ‘urban heat island effect’. Meer bomen en groen in de stad zouden het stadsklimaat positief beïnvloeden, volgens Sanda. Ze geven schaduw en voorkomen daarmee het opwarmen van de stad. Verdampen water via de huidmondjes in de bladeren, wat voor extra verkoeling zorgt. Daarnaast filteren ze ook nog eens fijnstof en uit de lucht. De ring om deze jonge honingboom helpt ons herinneren aan al deze positieve effecten van bomen in de stad. Na de onthulling door wethouder Henk Kok was er in buurtcentrum de Hommel een mini-symposium georganiseerd met als thema ‘het stadsklimaat’.

“Bomen geven schaduw en verhinderen

zo de opwarming van de stad.

Deze zomer hebben velen weer last gehad van de stadse hitte: vaak was het te warm om te werken of te slapen. Dat is een van de gevolgen van stedelijke hitte-eilanden. “Maar er zijn manieren om dit aan te pakken,” zegt Sanda Lenzholzer. “Een van de meest effectieve daarvan is het planten van bomen. Bomen geven schaduw en verhinderen zo de opwarming van de stad. Ze verdampen water via de huidmondjes, wat de temperatuur extra tempert. Daarnaast zorgt een boom voor het filteren van fijn stof en andere luchtvervuiling. Een boom beïnvloedt het stadsklimaat dus heel positief.”