Een beetje verscholen aan de rand van de woonwijk Schuytgraaf ligt Het Speelbos. Op deze bijzondere plek kun je lekker kliederen met water bij de waterpomp. Of dwars door de ondiepe slootjes. Het landschap als inspirator voor bewegen. Kleine eilandjes zijn alleen met bruggetjes te bereiken.
Enthousiast laat boswachter Rick Basten de smalle paadjes zien hoe je het donkere bos kunt bereiken met uitdagende klimtakken en takken waar je lekker hutten mee kunt bouwen. Een ideale plek voor ravotten in de natuur. Vies worden mag! Bijkomen kan op de grote picknickplek. Hierdoor is het ook heel geschikt voor buitenactiviteiten van scholen, of dagjes uit voor gezinnen.
In dit bos hielpen de kinderen van de Arnhemse basisschool de Arabesk de boswachter om er hun favoriete speelplek van te maken. Vanuit de wensen van de kinderen zijn er een paar uitdagende speeltoestellen neergezet, zoals de waterpomp met zandspeelplek en uitkijkpunt. En verder kunnen de kinderen zelf wel bedenken hoe ze willen spelen. Het bos heeft volop ruimte en uitdaging.

Aanleg

Met de uitwerking van park Lingezegen ontstond het idee om van het verloren bosje een bijzondere speelplek te maken. Daarvoor moesten eerst bomen gekapt worden om juist ruimte te maken voor speelgelegenheid.
Ook moest de plek munitievrij gemaakt worden. (overblijfselen uit de tweede wereldoorlog)
De aanleg van het speelbos begon met het aanbrengen van veilig speelwater. Dat water staat in verbinding met de A-watergang die om het bos heen ligt. De grond die vrij kwam werd ter plaatse verwerkt. Door het versterken van het oude rabattenprofiel, wordt deze beter te zien. De waterpartijen hebben voor een groot deel de vorm van ondiepe sloten waar kinderen veilig in kunnen spelen. Om het nog leuker te maken om in te spelen, hebben de sloten hier en daar zanderige oevers.

Park Lingezegen

Het speelbos is mede mogelijk gemaakt dankzij financiering via Cool Nature van Provincie Gelderland en Park Lingezegen. Met het speelbos in Park Lingezegen worden (stads)kinderen betrokken bij de natuurlijke leefomgeving door beleving van natuur en landschap, leren, recreëren, bewegen en omgaan met de dieren en planten die er leven.
Het Speelbos is in 2014 genomineerd voor het Groene Lintje! als duurzaam initiatief.

Voor scholen

Ben je op zoek naar een leuke buitenactiviteit met je klas? Kom naar het Speelbos de Schuytgraaf. De picknickplek is prima te gebruiken als openlucht klaslokaal!

Locatie: Parkeren kan bij De Buitenplaats, Marasingel 19 in Arnhem. Vanaf daar is het een klein stukje wandelen om bij het speelbos te komen.
Gebied:     Gelderse Poort
Contact:    Staatsbosbeheer Gelderse Poort T 024-6632470.
website Park Lingezegen/