In de Bloemstraat is een verticale tuin te bewonderen; het eerste tastbare resultaat in Arnhem van een onderzoek naar alternatieve mogelijkheden voor traditionele groeninvullingen in het stedelijk gebied.

Het project ‘Standing Garden’ begon in 2006 als onderzoeksproject, ondersteund door het Stimuleringsfonds voor Architectuur. Hierbij werd onderzoek gedaan naar alternatieve mogelijkheden voor traditionele groeninvullingen in het stedelijk gebied, met name wanneer er sprake is van gebrek aan ruimte. Het project aan de Bloemstraat in Arnhem is het eerste tastbare resultaat. De inzet van architectonische constructies voor verticaal vegetatieoppervlak is door het architectenbureau Nexit doorontwikkeld. Daarbij is gekeken naar de mogelijkheden van zelfdragende vrijstaande constructies, maar ook naar de integratie in gebouwontwerpen.

Voordelen

De ‘Standing Garden’ kan functioneren als buffer bij extreme regenval, maar zorgt ook voor verkoeling bij hittestress. Daarnaast draagt het groenoppervlak bij aan een verbetering van de luchtkwaliteit en functioneert het als habitat voor vogels.