Natuurcentrum Arnhem (NA) is een gemeentelijke instelling met als opdracht de ontwikkeling en stimulering van de natuur en milieueducatie in Arnhem. Beleving, genieten en bezig zijn met natuur en leefomgeving staan hierbij centraal. Natuurcentrum Arnhem heeft drie locaties.
De hoofdvestiging is stadsboerderij Presikhaaf aan de Ruitenberglaan. Andere vestigingen zijn stadsboerderij De Korenmaat aan de Huissensedijk en het leslokaal in bezoekerscentrum Sonsbeek.

Basisonderwijs

Het NA geeft lessen gericht op het basisonderwijs. De thema’s variëren van omgaan met energie tot kringloop in het bos. In de lessen staan zelf-ontdekken en beleven hoog in het vaandel. Om dit te bereiken wordt zoveel mogelijk met concrete materialen, planten en dieren gewerkt.
Daarnaast zijn er de school- en kindertuinen. Tuinieren is een goede manier om kinderen in direct contact met de levende natuur te brengen.

Biologisch boerenbedrijf

Op de twee stadsboerderijen ervaart de bezoeker iets van een biologisch boerenbedrijf. De bedrijfsvoering is gericht op biologische landbouwmethoden, dus zonder gif en kunstmest. Rondom bijzondere werkzaamheden op de boerderij, zoals schaapscheren en hoevenkappen, worden vaak activiteiten voor het publiek georganiseerd.
Een ander belangrijk doel is het fokken met zeldzame Nederlandse landbouwhuisdierrassen, in het bijzonder kippen, schapen, geiten en koeien. De boerderijen leveren zo een bijdrage aan het in stand houden van deze rassen. Zo wordt ook voorkomen dat een stuk cultuurhistorie verdwijnt.

Tuinen

Het natuurcentrum beheert daarnaast ook twee tuinen die voor het publiek toegankelijk zijn.
De heemtuin aan de Ruitenberglaan is met 2,4 hectare de grootste heemtuin van Nederland.
Op het terrein van de boerderij Presikhaaf is ook een tuin aangelegd waarin allerlei ideeën verwerkt om tuinen aantrekkelijker voor vlinders, bijen en hommels te maken.

Wilt u meer over Natuurcentrum Arnhem weten kijk dan op www.natuurcentrumarnhem.nl of op onze facebookpagina www.facebook.com/natuurcentrumarnhem