Aankomend weekend staat bol van de tuinvogels! Vogelbescherming Nederland organiseert dan, samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland, de Nationale Tuinvogeltelling. Tel in het weekend van 17 en 18 januari een half uur de vogels in uw tuin en geef uw telling door aan Vogelbescherming via www.tuinvogeltelling.nl. Zo helpt u mee aan één van de grootste citizen science projecten van Nederland.

Resultaten telling

Het is extreem zacht voor het tijd van het jaar. Als het flink wintert trekken veel vogels naar tuinen om voedsel te zoeken. Er worden dan grotere aantallen vinken, groenlingen, spechten, merels, boomklevers, kool-en pimpelmezen in tuinen gezien.

Juist nu er niet zoveel te zien is in de tuin, is het belangrijk om je telling door te geven. We hebben dan goed vergelijkingsmateriaal met jaren waarin het wel flink koud is. Dus: blijf je waarnemingen doorgeven. Ook ‘nultellingen’ zijn van belang.

Vogels herkennen

Het is niet nodig om alle vogels te kennen: Vogelbescherming helpt een handje met de speciale website www.tuinvogeltelling.nl en met de gratis app Tuinvogels. Hierin maakt u kennis met de verschillende soorten tuinvogels, met afbeeldingen én met geluid.

Verschil tussen huismus en heggenmus

Ze zijn bruin en heten allebei ‘mus’. Toch zijn het heel verschillende vogels, voor wie goed kijkt. Vind je het ook lastig om huismussen en heggenmussen uit elkaar te houden? Hier enkele tips om ze te onderscheiden.