Ga je mee op nachtsafari langs de sterrenhemel? In het laatste weekend van oktober zetten we de klok een uurtje terug: we gaan dan van zomer- naar wintertijd. Traditiegetrouw wordt die zaterdag de Nacht van de Nacht georganiseerd. Dit jaar is dat op zaterdagavond 28 oktober. Sterrenwacht Presikheaven staat dan van 19.30 tot 22.30 uur met verschillende telescopen op onze Stadsboerderij Presikhaaf aan de Ruitenberglaan 4, vlak naast het Park Presikhaaf.

Met een telescoop kun je ook de planeten Uranus en Neptunus bekijken. Maar we turen nog dieper in het heelal, zoals naar een open sterrenhoop op 6.000 lichtjaar afstand en een grote bolvormige sterrenhoop op 23.000 lichtjaar. Het verste object wat we die avond bekijken ligt ver buiten onze Melkweg. Het is de Andromedanevel, een verzameling van honderden miljarden sterren op 2,5 miljoen lichtjaar afstand. Dat betekent dat we dit stelsel zien zoals het er 2,5 miljoen jaar geleden uitzag. We kijken dus ver terug in de tijd!

Deze sterrenkijkavond is vrij toegankelijk en geschikt voor alle leeftijden. Bij bewolkte hemel kunnen we buiten geen sterren zien maar wel binnen: met ons computergestuurde planetarium kun je dan toch de sterrenhemel bewonderen. Ook vertonen we een film over wat sterrenkunde als hobby inhoudt. En je kunt natuurlijk met al je vragen over het universum terecht bij de vrijwilligers van Sterrenwacht Presikheaven!

Neem je warme kleding en een gezonde dosis fantasie mee? We zien je graag op de 28ste! Tot dan!
https://natuurcentrumarnhem.nl/activiteiten/sterrensafari-tijdens-nacht-nacht/

Waarom Nacht van de Nacht?

Nederland is een van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land helemaal oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. Al dit overvloedige licht wordt lichtvervuiling genoemd. Vaak brandt het licht ook nog eens onnodig zoals op de bovenstaande foto te zien is. Lichtvervuiling komt op veel plekken voor. Denk aan verlichting van bijvoorbeeld sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen/garages, kassen, monumenten en reclameborden die de hele nacht onnodig branden.
www.nachtvandenacht.nl

Nederland vanuit de ruimte

lichtvervuiling-nederland