Op zaterdag 13 juni 2015 vindt hét mode-evenement van Arnhem: de Nacht van de Mode weer plaats. Naast de presentaties van de modeontwerpers uit het Modekwartier showen ook andere ontwerpers en labels hun kleding. Voorwaarde is wel dat ze uit Arnhem komen of aan de faculteit Modevormgeving van Artez hebben gestudeerd.

De Nacht van de Mode is voor Bloei! in Arnhem de gelegenheid om duurzame mode ontwerpers te beschrijven. Wie gebruiken er duurzame stoffen en (laten) hun ontwerpen duurzaam produceren?

Plotz

“Shirts met mooie prints als kadootje of voor mezelf. Ik maakte ze omdat ik het leuk vond om te doen, en er werd altijd enthousiast op gereageerd.
Daaruit is het idee van Plotz ontstaan. Mooie prints maken omdat ik dat graag doe, alleen nu voor een groter publiek.
” Schrijft Karin van Rijckevorsel op over haar werk.

Bij haar zul je geen massa productie vinden. De shirts zijn van 100% biologisch katoen of een ander ecologisch materiaal zoals bv. bamboe. De shirts dragen het Fair Wear/sweatshopfree label, dat staat voor eerlijke productie en goede werkomstandigheden.

Verder dragen de shirts ook het öko-tex standaard 100 label. Dat onder meer wil zeggen dat de gebruikte verfstoffen gegarandeerd veilig voor je zijn.
 Ook de gebruikte folies voor de prints dragen het öko-tex standaard 100 label.
Het persen van de prints gebeurt uiteraard met groene stroom.

Klarendalseweg 178
http://www.plotz.nl/

Okimono

Okimono uit het Modekwartier Arnhem werkt samen met inmiddels 25 kunstenaars, variërend van grafisch ontwerpers en illustratoren tot een houtsnijder. De ontwerpen worden gedrukt op ecovriendelijke, eerlijke t-shirts of geborduurd op truien.

Sonsbeeksingel 117
www.okimono.nl

Bartinki

De collecties van Bartinki zijn zowel ecologisch als sociaal bewust. Zo wordt alles tijdens de productie gerecycled en is het belangrijk dat iedereen in het productie proces goed en eerlijk behandeld wordt.

Klarendalseweg 370
http://bartinki.com

Hiernamaals

In het atelier van HIERNAMAALS wordt gebruikte kleding verwerkt tot nieuwe kleding items. Na bewerking van het kledingstuk ontstaat een uniek kwaliteits goed vervaardigd kleding die met zorg is gemaakt. Gregorie Bolder maakt ook gebruik van moulage technieken die op paspoppen of personen worden toegepast. Ondanks dat het concept herhaalt wordt is de uitkomst altijd uniek waar geen 2e van bestaat.

Sinds kort zijn er nieuwe ontworpen kleding te vinden en die los van elkaar goed te combineren zijn met de customized vintige kleding van HIERNAMAALS.

Sonsbeeksingel 96
http://www.hiernamaals-arnhem.nl/

Dress me Dutch

Het hele productie proces van de collectie van Dress me Dutch vindt in Nederland plaats. Bovendien zet het label zich in het tegen gaan van kinder arbeid, slavernij en voor het welzijn van vrouwen en dieren. Zij doneren o.a. aan Stichting Wakker Dier & Foundation Bont voor Dieren. Uiteraard zul je dan ook geen dieren in de kleding verwerkt zien.

Zwanenstraat 8a en Sonsbeeksingel
http://www.dressmedutch.nl

Chris Meijers

“In mijn werk combineer ik twee voorliefdes die mijn ouders me hebben meegegeven. Mijn moeder inspireerde me om mooie dingen te creëren van stof. Ik ben zogezegd opgegroeid naast de naaimachine. Mijn vader heeft me respect voor de natuur bijgebracht. Zorg voor natuur en milieu staat centraal in mijn werk en leefwijze. Voor mijn kleding gebruik ik stoffen van natuurlijke materialen. Als het kan, kies ik biologische geproduceerde stoffen. Ik werk bijvoorbeeld veel met wol, linnen en katoen, maar ook met brandnetel en bamboe.” Schrijft Chris Meijers op haar website.

Klarendalseweg 175
http://www.chrismeijerscollectie.nl

A Body Issue

Op basis van 3D bodyscans ontwikkelden zij een maatvoeringstabel die speciaal is afgestemd op de zittende mens. De innovatieve maattabel biedt een basis voor een dames- én herencollectie met een ideale pasvorm.

Kleding geeft uitdrukking aan wie je bent. Het is een uiting van je identiteit. A Body Issue maakt voor ieder seizoen modieuze, goedpassende en betaalbare kleding bereikbaar voor de zittende mens.

Sonsbeeksingel 116
www.abodyissue.com