Woon je in Arnhem West en heb je interesse in duurzame energie, dan kun je in de nabije toekomst wellicht energie krijgen van een ecovat. Groen West gaat onderzoeken of het mogelijk is om woningen aan te sluiten op het Ecovat dat in Het Dorp wordt gerealiseerd. Op het huidige Ecovat worden 500 woningen aangesloten die in Het Dorp komen te staan. Daar passen nog een aantal woningen bij. Aangezien het om behoorlijke infrastructurele aanpassingen gaat, heb je wel een schaalgrootte van minimaal 200 woningen in Heijenoord nodig. Daarom wil GroenWest nu al gaan inventariseren wie interesse heeft om mee te doen.

Wat is een mogelijk scenario?

Woningen in de wijk Heijenoord kunnen door renovatie worden opgewaardeerd naar een label B woning. Dat betekent dat het comfort van de woning er flink op vooruit gaat en je minder warmte nodig zult hebben. Vervolgens betrek je de warmte van het Ecovat en is jouw woning van het gas af. Je woning is dus een stuk beter geworden en toekomstbestendig! Dat is natuurlijk supermooi.

Wat betekent dat praktisch?

Dat is nog niet helemaal duidelijk, dat gaat Groen West nu juist onderzoeken. Wat wel bekend is dat het Ecovat een onafhankelijk lokaal warmtenet is dat niet aan een grote energieleverancier verbonden is. Het ecovat gaat voor 50% gevuld worden met warmte uit water dat lokaal door de zon is opgewarmd. De andere 50% komt van duurzame windenergie. Samen 100% duurzaam dus.

Arnhem West Energiecoöperatie of ESCo?

Een manier om mee te gaan doen is dat je mede-eigenaar kan worden via een (buurt)coöperatie of Energy Service Company (ESC0). In beide  gevallen kun je de renovatie ook onderdeel laten zijn van de totale investering en maandelijkse bijdrage.

Collectief

Alles staat of valt met het collectief. Als er genoeg mensen in Arnhem West mee willen doen, kunnen jullie dit samen gewoon waarmaken! Laat je interesse weten aan groenwestArnhem.

www.groenwestarnhem.nl
www.ecovat.eu