Op zoek naar gifvrije en bijvriendelijke boodschappen

Welke supermarkt heeft het grootste aandeel biologische groenten, fruit en aardappelen in de schappen liggen? Tijdens de Bio Check van Greenpeace gaan vrijwilligers in heel het land supermarkten bezoeken om tellingen te verrichten. Milieudefensie Arnhem ondersteunt deze actie en telt mee. De aftrap van de Arnhemse tellingen vond vanochtend plaats bij de Plus in het centrum van Arnhem.

“Milieudefensie Arnhem zet zich in voor een groen en diervriendelijk Arnhem. De Bio Check van Greenpeace sluit dan ook naadloos aan bij onze Arnhemse activiteiten,“ aldus Riemer Broekhuisen, vrijwilliger bij Milieudefensie Arnhem. “In het verleden scoorde de Plus in Arnhem altijd hoog als het ging om het aantal biologische producten in de schappen, vandaar dat wij in de Plus gestart zijn.”

Tijdens de landelijke Bio Check worden de zeven grootste supermarktketens van het land, Albert Heijn, Aldi, Coop, Dirk, Jumbo, Lidl en Plus onder de loep genomen. Samen zijn zij goed voor 84 procent van de markt. Zowel de biologische als de niet-biologische producten worden geteld, zodat er een goed beeld ontstaat hoe de verschillende producten zich tot elkaar verhouden.

Greenpeace maakt met de resultaten van de “Supermarkt Bio Check” een landelijke ranglijst van supermarkten met de meeste biologische producten in de schappen. Welke supermarkt heeft het grootste aanbod en waar kan je dus het beste gifvrije en bij-vriendelijke boodschappen doen? Dat wordt komend najaar duidelijk als de complete ranglijst bekend wordt gemaakt.

Biologische landbouw

De biologische landbouw werkt alleen met natuurlijke middelen om plagen en ziekten te bestrijden. Deze landbouwvorm zorgt voor een gezondere bodem, sterkere planten en minder gifstoffen in gewassen, bodem en (drink)water. En dat is hard nodig want het intensieve gebruik van bestrijdingsmiddelen in de reguliere landbouw is een belangrijke oorzaak van bijensterfte.

De supermarkten zijn in Nederland het belangrijkste afzetkanaal voor de producten uit de landbouw en hebben een dominante positie in de voedselketen. Supermarkten kunnen dus een belangrijke rol spelen bij het vergroten van het aantal biologische producten en het verminderen van het gebruik van pesticiden in de landbouw. Samen hebben zij ook grote invloed op de prijsstelling van de producten en kunnen zij ook op deze wijze de markt beïnvloeden.