Heb je zin om mee te bouwen? Wil je leren bouwen met stro en leem?
strobouw
Samen bouwen: nuttig, leerzaam én gezellig!

Het mooie van stro- en leembouw is dat het eenvoudig te leren is. Eén van onze grotere idealen is dan ook dat we willen dat steeds meer mensen deze techniek leren en dat huizen bouwen weer iets wordt van mensen zelf. Het zou toch mooi zijn als er overal strowijken ontstaan!

Van half juni 2014 tot begin december 2014 kun je meebouwen, of een handje helpen door bijvoorbeeld te koken of op kinderen te passen. We werken van woensdag t/m zondag. Het gebouw is niet alleen maar voor de bewoners zelf; we bouwen ook een gemeenschapsgebouw waar later van alles georganiseerd gaat worden. Een mooie kans om iets over stro- en leembouw te leren en ervaring op te doen.

Er zijn verschillende manieren om deel te hebben aan het bouwproces:

Optie I – Incidenteel meebouwen, kort maar krachtig

Jouw profiel: Je hebt niet zoveel tijd maar wilt toch graag bijdragen.
Vorm: 1 dag uitleg, minimaal 1 dag meewerken.
Startdata: 12 juli, 26 juli, 9 augustus, 16 augustus, 30 augustus.

Details: Je help minimaal twee dagen. We organiseren in eerste instantie vijf zaterdagen waarop we gezamenlijk beginnen met uitleg over stro of leem. De dag(en) daarop bouw je dan mee. Natuurlijk ben je daarna welkom om nog eens incidenteel mee te komen helpen. Voor lunch, koffie, thee en iets lekkers wordt gezorgd; eventuele overnachting op eigen kosten of bij Iewan-leden thuis (indien mogelijk). We onderzoeken ook nog mogelijkheden om te kamperen.

Optie II – Workshop strobouw of leemstuc, en een week meebouwen

Jouw profiel: Je hebt wat meer tijd en wilt het echt leren.
Vorm: 1 dag workshop strobouw of leemstuc, minimaal een week meebouwen.
Data strobouwworkshops: 5 juli (vol), 9 augustus.
Data leemstucworkshops: 6 juli (vol), 10 augustus, 6 september, 7 september.

Details: Tijdens de bouw organiseert Iewan op de bouwplaats workshops in strobouw en leemstuc. Zo kun je de techniek leren en gelijk toepassen. De workshops zijn gratis, maar als tegenprestatie vragen we je minimaal een week mee te helpen. Deze voorwaarde van minimaal een week meebouwen geldt niet als je tijdens Iewans  ‘Adopteer een strobaal’-campagne (die liep van maart 2013 tot maart 2014) symbolisch een strobaal hebt geadopteerd. Voor lunch, koffie, thee en iets lekkers wordt gezorgd; eventuele overnachting op eigen kosten of bij Iewan-leden thuis (indien mogelijk). We onderzoeken ook nog mogelijkheden om te kamperen.

Inhoud strobouwworkshop: Kennismaking met het materiaal, toepassing als bouwmateriaal, algemene strobouwtechnieken, houtskeletbouw met strovulling zoals bij Iewan, aandachtpunten voor verwerking.
Inhoud leemstucworkshop: Kennismaking met leem, samenstelling en eigenschappen, eigen mengsel samenstellen of ready mix gebruiken, hechting op ondergrond, methodes van aanbrengen, gereedschappen, verschillende lagen, afwerkingsmogelijkheden.

Optie III – Werkvakantie

Jouw profiel: Je komt kamperen en wilt het echt leren.
Vorm: 1 week workshop, minimaal 1 week meewerken.

Details: Iewan regelt een kampeerplek voor je. Details over deze optie volgen nog.

Optie IV – Op een andere manier bijdragen

Wil je iets anders – bijvoorbeeld andere dagen, op een andere dag beginnen, niet bouwen maar wel koken of op kinderen passen, of nog iets geheel anders – laat het vooral weten, dan kijken we wat de mogelijkheden zijn!

Praktische informatie

Er wordt gebouwd van woensdag t/m zondag. Je maakt werkdagen van zes uur. Een vegetarische bouwvakkerslunch is inbegrepen. Speciale dieetwensen kan je van tevoren doorgeven. Als je je ingeschreven staat als vrijwilliger ben je via Iewan verzekerd, onder voorwaarde dat je veiligheidskleren aan hebt. Een bouwhelm is op de locatie aanwezig. Mocht je zelf veiligheidsschoenen hebben (schoenen met stalen neuzen of klompen) neem die vooral mee. Als je die niet hebt geef dan van tevoren even je schoenmaat op, wordt ervoor gezorgd dat op de locatie schoenen voor je klaarstaan. De rest van je kleren worden vast erg vies, denk daar aan. Verdere details verneem je nog.

Opgeven of meer informatie?

Stuur een mailtje naar meebouwen@strowijknijmegen.nl. Indien je je wilt opgeven om mee te bouwen, vermeld dan:

  • De periode dat je beschikbaar bent
  • De optie die je kiest
  • Of je veiligheidsschoenen hebt / je schoenmaat
  • Speciale dieetwensen
  • Of je een slaapplek hebt
  • Of je nog andere lichamelijke beperkingen hebt waar rekening mee gehouden moet worden

Je hoort dan zo snel mogelijk meer.

voor actuele gegevens bezoek  de Strowijkpagina
ander artikel over Strowijk op Bloei!