Wil je weten hoe gezond de bodem is? Doe dan mee met wormentellen. Het tellen is eenvoudig en neemt weinig tijd in beslag.

Biologische grond

Wormen houden van biologische boeren, omdat zij geen kunstmest gebruiken. Een worm is dol op koeienmest en plantenresten eten. Een wormenrijke bodem heeft veel gangetjes, waardoor het water goed weg kan en planten ruimte hebben voor hun wortels. Zo helpen de worm en de biologische boer elkaar.
Voor biologische boeren is een vruchtbare bodem erg belangrijk. Een gezonde bodem levert gezonde planten op, waar gezonde groenten van geoogst kunnen worden. Een gezonde bodem levert een kruidenrijke wei op, waar koeien lekker eten en zo lekkere biologische melk geven.

Wormen leven in de bodem. En dat is goed voor de bodem. Door gangen te graven tot diep in de grond kan er veel meer water in de bodem opgenomen worden. Bovendien gebruiken bomen, planten en gewassen de gaten om zich met hun wortels in de grond te nestelen. Die functies zijn door geen enkel ander onderdeel van het bodemleven of met kunstmatige bewerking over te nemen.

Grond bij jou thuis

Regenwormen komen niet alleen bij boeren in de grond voor. Wie in de tuin een tegeltje licht, vindt daar vast ook een regenworm. Maar voor voedsel zitten wormen het liefst onder het gras. Onder biologisch gras, waar geen gif gespoten is.

Tijdens het Lekker naar de Boer weekend dat plaatsvindt op 18 en 19 juni, kunnen mensen ook zelf kijken hoe rijk het bodemleven is op een biologische boerderij.

Hoe kun jij wormen tellen?

  • Je maakt een vierkant op de grond van 1 bij 1 meter. Dit kun je doen met een touwtje en vier haringen. Of door op elke hoekpunt iets neer te zetten.
  • Daarna ga je in het vierkant staan en stamp je twee minuten met beide voeten op de bodem. De regenwormen denken dan dat het regent en komen naar boven gekropen.
  • Vervolgens bekijk je vijf minuten lang hoeveel wormen er omhoog komen.
  • Tel in die vijf minuten alle wormen. Als je een worm kunt zien, telt hij mee. De worm hoeft niet helemaal uit de grond gekropen te zijn.

Vul het formulier in en geef jouw wormentelling door!
Natuurlijk mag je ook wormen komen tellen bij de boer, tijdens het Lekker naar de Boer weekend op 18 of 19 juni. Kijk op www.lekkernaardeboer.nl voor een adres van een boer bij jou in de buurt.
– See more at: http://www.lekkernaardeboer.nl/NK-wormentellen#sthash.RD549pgU.dpuf