Heb jij ergens in huis nog een vergeten zak met knikkers liggen? Dan weet je nu waarom je ze nooit weggedaan hebt; maak er veilige drinkplek van voor bijen!

Kim Flottum, schrijfster van het tijdschrift Bee Culture, schrijft in haar boek The Backyard Beekeeper: Bijen gebruiken water om gecrystaliseerd honing te maken, voor het verdunnen van de honing om hun larven te voeden, voor verkoeling op warme dagen en natuurlijk om te drinken.

Een enkele bij bezoekt per dag minstens 2000 bloemen. Met hun kleine vleugels slaan ze 10.000 keer per minuut en dragen ze stuifmeel. Al dat werk maakt de bij dorstig, vooral op warme dagen. Bijen weten met hun reukzin precies een waterbron te vinden. Maar veilig aan water komen is een hele uitdaging. Ze riskeren verdrinking in vogelbaden. Of ze worden bij rivieren of meren opgegeten door vogels, vissen, kikkers en andere dieren.

Bijen zijn dus erg geholpen met een veilige drinkplek. Vul daarvoor een schotel of bak met water en leg er knikkers in. De bijen kunnen veilig landen op de knikkers en kunnen drinken zonder het risico dat ze in het water vallen.