Welkom bij Lets Arnhem

Op zoek naar een kinderoppas? Stereo kapot en geen geld voor de reparatie? Je speelt in een te gekke band en wilt graag op feestjes optreden? Of ben je een doe-het-zelver in hart en nieren en vind je het leuk om anderen daar ook bij te helpen? Dan is Lets Arnhem iets voor jou.

Wat is L.E.T.S. en hoe is het ontstaan

LETS (van Local Exchange Trading System ) is een moderne vorm van georganiseerde ruilhandel en naoberschap met mensen bij jou in de buurt.
LETS heeft zijn oorsprong in Canada. Begin jaren tachtig raakten daar velen werkloos vanwege faillissementen en een stagnerende economie. Net als nu. Mensen hadden te weinig geld en ruilen was een reddend alternatief.
Om niet afhankelijk te zijn van een 1 op 1 ruil en het eerlijk te laten verlopen werd het Lokaal Economisch Transactie Systeem (L.E.T.S.) geboren. De succesformule waaide al snel over naar de andere continenten. In ons land zette AktieStrohalm in 1994 in Amsterdam het eerste project op. Binnen enkele jaren ontstonden in Nederland meer dan honderd kringen. Letscontact is nu het landelijke aanspreekpunt. Zo ontstond een bloeiende, alternatieve economie, waarbij het welzijn van de mens en het milieu in de directe omgeving centraal staat, met als kenmerk: kleinschaligheid.

De LETS in Arnhem bestaat inmiddels al weer meer dan 15 jaar en heeft meer dan 60 leden. In deze tijd van individualisering en economische crisis zien we een gestage groei van ons ledenbestand. Dus dat betekent een interessant en uitgebreid aanbod. Uiteraard zien wij dit aantal graag nog verder stijgen!
Heeft u de maatschappij ook wat te bieden, word dan nu lid.

Hoe werkt LETS?

Nadat je lid bent geworden, kun je gebruik maken van ons LETS systeem op internet. Via dit systeem heb je inzicht in en het beheer over oa advertenties en betalingen.
Als je bv een kapper nodig hebt, bel of mail je een lid met dit aanbod om een afspraak te maken en betaalt hem/haar na afloop met de Arnhemse ruileenheid ook wel knopen genaamd. Deze knopen bestaan alleen op papier en zijn dus niet echt. Knopen worden via internet of een knopencheque aan elkaar betaald. Zij maken de balans van geven en nemen concreet en zijn ervoor om evenwicht te houden in wat je voor anderen doet en wat jij voor jou laat doen. Laat je teveel doen en doe je te weinig voor anderen dan kom je in de min te staan. Dit is niet erg maar wel een teken dat je ook weer wat zult moeten terug doen voor anderen.

Naast het financiële gewin is er ook een sociale motivatie om lid te worden. Door het verrichten van diensten bij anderen, kom je in contact met andere mensen en ontstaan er waardevolle vriendschappen en inspirerende, nieuwe inzichten. Ook zijn er regelmatig LETS activiteiten zoals uitjes, workshops, wandelingen, gezellige (k)letsmiddagen waar de Letsleden elkaar ontmoeten.

Diensten die eerst als hobby werden uitgevoerd worden steeds professioneler. Talenten worden ontwikkeld en zelfvertrouwen gekweekt. LETS kan zodoende een opstap zijn naar het begin van een succesvolle onderneming en een gelukkiger en rijker leven.

Nu de gemeente door bezuinigingen gedwongen steeds meer de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf neerlegt wordt de rol van een LETS-kring en naoberschap of burenhulp steeds belangrijker. Voordeel van dit LETS (vrijwilligers)werk is dat je er ook iets voor terug krijgt.

Aan deelname gaat een intake gesprek vooraf om wederzijds te bepalen of de LETS iets voor je is en of je aanbod past binnen onze kring. Daarnaast is er dan ook gelijk ruimte voor uitleg van ons LETS systeem, we kijken wat je mogelijkheden zijn en we beantwoorden je vragen.
Voor nieuwe leden is er nu een actie waarbij er van september tot het einde van dit jaar geen contributie is verschuldigd.

Voorbeelden van LETS diensten

Huishoudelijk werk, zoals strijken, schoonmaken, ramenlappen, naaien. Catering, tuinonderhoud, biologische groente, advies, computer, autovervoer, verhuizen, massage, coaching, workshops, psychische ondersteuning. Het (uit)lenen van aanhanger, hoge drukspuit, gereedschappen, kruiwagen, spelletjes, zomerhuis, boot. Oppas op huisdieren, kinderen.
Ontspannende zaken zoals georganiseerde fiets- en wandeltochten, massage, reiki, varen… Zomaar een greep uit ons aanbod.
Naast het aanbieden van diensten worden er ook goederen verhandeld tegen knopen. Boeken, kleding, zaden, lampen, verf, gordijnen…

naar de site