Wist je dat er in Nederland per jaar 175 kilo verpakkingsmateriaal per persoon in ons huishoudelijk afval terecht komt? Dit zorgt voor 10% van de klimaatimpact van levensmiddelen. Vaak zijn producten met veel toeters en bellen verpakt en dat is onnodig. Bovendien zijn ongelofelijk veel verpakkingen, met name kunststof slecht te recyclen.

Koop je een product met een verpakking? Let er dan op dat je voor de variant gaat met zo min mogelijk tierlantijntjes: minimalisme loont. De toeters en bellen (denk aan: extra plastic bakjes, zakjes, individuele verpakkingen of doosjes met laagjes) dragen niet bij aan de houdbaarheid van het product. Kies ook voor een product met een verpakking die je kunt recyclen en niet voor verpakkingen die bij het restafval terecht komen.

Tip 1. Koop zonder verpakking

Voor je ondoordacht alles in je boodschappenmandje gooit, stel jezelf de vraag: kan ik dit product ook onverpakt kopen? Vooral op de groente- en fruitafdeling kun je diezelfde appels vaak ook gewoon los kopen in plaats van netjes naast elkaar geplaatst in een plastic verpakking. Neem ze los mee of in een herbruikbaar zakje dat je zelf meeneemt of tegenwoordig ook bij veel supermarkten vindt. Kleine moeite, groot resultaat. Wil je iets meer moeite doen? Bezoek dan eens een bulkwinkel. Gewapend met eigen zakjes, bakjes of potten kun je daar ingrediënten inslaan zonder verpakking, zoals rijst, ontbijtgranen, pasta en noten.

Tip 2. Lekker geconcentreerd

Meer velletjes op je wc-rol, extra geconcentreerde wasmiddelen of de ouderwetse aanmaaklimonade: kies voor geconcentreerd en je wint een wereld. Meer in minder verpakking en zuiniger in gebruik, daar bespaar je vaak ook nog wat geld mee.

Tip 3. Opnieuw vullen

Kies voor verpakkingen die je nog een keer kunt gebruiken. Broodjes, groenten en fruit kun je allemaal kopen in herbruikbare zakken. Houd daar ook rekening bij als je kruiden koopt. Koop één keer een glazen of plastic potje en vul dit vervolgens steeds met zakjes bij. En bier? Dat koop je natuurlijk in flesjes waar statiegeld op zit.

Tip 4. Koop wat je kunt recyclen

Als je wilt recyclen, zorg dan dat je producten koopt in een verpakking die je kunt recyclen. Vermijd het restafvallogo. Laat je niet verleiden: ook in combinatie met andere logo’s wil je dat vrolijke poppetje met prullenmand liever niet op je verpakking. Die verpakking belandt namelijk altijd in de verbrandingsoven. Voor vrijwel ieder product is een variant te vinden waarbij de verpakking wél te recyclen is. Verpakkingen van bamboe, olifantsgras en zogenaamd biodegradeable materiaal kun je ook beter vermijden. Vaak zijn dit soort verpakking ten minste voor een deel nog van plastic en zijn ze daardoor veel moeilijker te recyclen. Kies daarom zoveel mogelijk voor transparante en kleurloze kunststoffen en verpakkingen die bestaan uit één materiaal. Denk maar eens aan hoe ingewikkeld de verpakking is van luxe cherrytomaatjes in een papieren bakje, met een plastic omhulsel waar een papieren sticker op zit waar op vermeld staat hoe luxe de tomaatjes zijn…

Tip 5. Scheid je afval

Helaas wordt afval scheiden je in veel gevallen niet gemakkelijk gemaakt. Producenten gebruiken allerlei verschillende logo’s om verpakkingstypes te onderscheiden, waardoor je flink kunt verdwalen in de recycle-jungle. Bovendien hebben gemeenten allemaal een eigen beleid voor afval scheiden en ophalen. Een stelregel die je een beetje op weg helpt en waar je nooit de mist mee in gaat: scheid je afval en houd de afvalstroom zo zuiver mogelijk. Glas in de glasbak, plastic in de PMD-bak en papier in de papierbak. Je kunt er veel meer over lezen in de Weggooiwijzer van Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV).

Natuur & Milieu actief strijdt tegen verpakkingen
Het recyclen van verpakkingen moet en kan simpeler!     Natuur & Milieu werkt achter de schermen om verpakkingsprocessen duurzamer te maken. Ze lobbyen voor een uitbreiding van statiegeld op blikjes en kleine flesjes, ze werken aan een verbod op wegwerpplastic en ze werken mee aan samenwerkingsverbanden zoals bijvoorbeeld het Plastic Pact. In dit pact spreken alle deelnemers uit de keten af om per 2025 veel minder plastic te gebruiken en het gebruikte plastic volledig recyclebaar te maken. Ze pleiten ervoor dat logo’s rond afvalscheiding hetzelfde worden, ongeacht de producent en dat gemeenten een meer landelijk beleid gaan volgen, zodat het veel duidelijker wordt welke verpakking in welke recyclebak mag. Meer weten? Ontdek wat zij allemaal doen op het gebied van Grondstoffen.

bron: https://www.natuurenmilieu.nl/themas/grondstoffen/projecten-grondstoffen/verpakkingen/vijf-gouden-regels-in-de-recycle-jungle/

De Groene Vos faciliteert de Zero Waste werkgroep. Wil je ook meedoen, meld je dan aan via info@degroenevos.nl en je krijgt een uitnodiging voor de eerstvolgende bijeenkomst.