Vrijdag 10 april 2015 start op stadstuin Kweekland de introductiecursus Permacultuur in de moestuin. De cursus wordt gegeven door Manon Best, docent Plantenteelt en Permacultuur Design.

In deze korte introductiecursus maak je kennis met de ontwerpprincipes van permacultuur, je leert welke functies planten kunnen vervullen in een tuin en hoe je ze zo kunt combineren dat er een stabiel systeem kan ontstaan. Samen bekijk je hoe je een stukje grond kunt omtoveren tot permacultuurmoestuin.

Les 1 Wat is permacultuur en wat is het niet? Ethische principes en ontwerpprincipes.
Praktijk: Observatie van het terrein. Patronen ontdekken. Inventariseren van bruikbare natuurlijke materialen op het terrein.

Les 2 Belang van de bodem en het voeden van de organismen in het bodemvoedselweb.
Wat voor bodem vragen de verschillende planten en hoe helpen schimmels en bacteriën de plant?
Praktijk: Verkennen van de bodem, textuur, structuur en bodemleven. Mulchen, wat is dat en welke plantaardige materialen op het terrein kun je gebruiken bij welke plant? Tot slot maak je kennis met verschillende manieren van composteren, wat kan wel en wat niet op de composthoop en in welke verhoudingen meng je de materialen.

Les 3 De aanleg van bedden en paden in de permacultuurtuin en het kiezen van planten
Typen gemengde beplantingen.
Praktijk: Kennismaken met meerjarige en overblijvende eetbare planten en hun functies in de permacultuurtuin. Met levend plantmateriaal oefenen met indelingen in de ruimte, met oog voor elkaar versterkende plantcombinaties.

Data en tijden vrijdag 10, 17 en 24 april van 13.00- 16.00 uur
Locatie Stadstuin Kweekland, Dalweg 70a, Arnhem
Kosten € 85, – incl. koffie/thee en hand-outs
Aantal deelnemers Max. 12
Docent Manon Best, docent Plantenteelt en Permacultuur Design

Voor meer informatie en inschrijven
E  info@moestuineducatie.nu
M 06 33 87 83 52