Het is een jaarlijks terugkerend evenement: de koeien die weer worden losgelaten in de weide van park Sonsbeek.

Dit jaar gebeurt het in twee delen. “Een gedeelte van het veld is afgebakend, zodat het kan herstellen van het ‘olifantspaadje’ dat mensen op Koningsdag hebben gemaakt, om sneller naar het gazon van de Witte Villa te komen”, vertelt Gerard Herbers, parkgids en communicatiemedewerker van Bezoekerscentrum Sonsbeek. “Daarom wordt voorlopig maar een beperkt deel van de weide gebruikt door de koeien.”

De vrijheid tegemoet

Wanneer de klep van de aanhangwagen naar beneden gaat, lopen de vier koeien meteen naar buiten. Eerst nog een beetje voorzichtig, maar al snel huppelen ze door het gras, hun vrijheid tegemoet. Zo’n twintig mensen, waaronder wethouder Van Burgsteden, slaan het tafereel gade. Herbers heeft vanuit zijn erker een prachtig uitzicht over de Jansbeek en de weide. “Baron van Heeckeren gaf tijdens het ontwerpen van Sonsbeek in de zogenaamde ‘Engelse Landschapsstijl’, bijna 200 jaar geleden, al opdracht om een weide voor koeien aan te leggen. De weide met de koeien hoort dus bij Sonsbeek.”

Overlast

Een paar jaar geleden was het bijna afgelopen met de koeien. Ze sprongen over de hekken en zwierven door de buurt. De politie kon het niet echt waarderen en vertelde de eigenaar, Natuurcentrum Arnhem, dat bij een volgende keer een flinke boete moest worden betaald.” Dat geld heeft het Natuurcentrum niet en daarop werd besloten de koeien niet meer in het voorjaar vanaf de Stadsboerderij in Presikhaaf naar Sonsbeek te verhuizen. “Maar daarop kwam veel kritiek van de buurtbewoners en andere Arnhemmers. Ook de vereniging Vrienden van Sonsbeek kwam in het geweer”, aldus Herbers. “Er horen gewoon koeien in die wei. Toen is het hekwerk versterkt met schrikdraad. En er zijn borden geplaatst die mensen er op wijzen dat mensen en honden niet in de weide horen”  

Hondenpoep

Sonsbeek is ongekend populair bij de Arnhemmers en toeristen, maar dat heeft ook zijn negatieve kanten. “Sommige mensen laten hun honden uit in de weide waar de koeien grazen. Uitwerpselen van honden kunnen zorgen voor abortus bij drachtige koeien. Daarnaast gebeurt Bezoekerscentrum er ’s avonds van alles in het park door hangjongeren. Het kost een hoop tijd en geld om ’s ochtend het park weer te ontdoen van alle troep die wordt achtergelaten.”

Bezoekerscentrum Sonsbeek kan nieuwe vrijwilligers gebruiken. Doordat ook hier de subsidie minder wordt, probeert men meer eigen inkomsten te verwerven en samen ze werken met andere organisaties. Meer informatie is te vinden op www.bezoekerscentrumsonsbeek.nl

Bron: Arnhemse Koerier