Afgelopen weekend kwamen honderden duizenden mensen over héél de wereld in actie voor het klimaat, onder andere in Amsterdam. In Parijs wordt vanaf vandaag twee weken onderhandeld over een nieuw klimaatverdrag, met CO2-emissiedoelen voor het jaar 2030. 

Doel van de conferentie is om een nieuw klimaatakkoord te bereiken. Dat moet in 2020 ingaan, want het huidige verdrag (het Kyoto-protocol) loopt af. Vorig jaar werd in Lima al een raamwerk voor het overleg in Parijs bereikt. Alle deelnemende landen moeten plannen indienen bij de VN om de eigen CO2-uitstoot in te perken. Dit hoeven echter geen concrete plannen te zijn. Er komen dus geen internationale bindende doelstellingen om uitstootreductie te bereiken. Milieuorganisaties spreken dan ook van een zwak en inefficiënt compromis.

Afgelopen weekend liepen in meer dan 175 landen meer dan 785.000 mensen mee in klimaatparades! In Parijs werden de marsen afgelast wegens veiligheidsoverwegingen maar er werden meer dan 20.000 schoenen ingezameld van mensen die de straat op hadden willen gaan. Deze schoenen — waaronder die van de paus en de secretaris-generaal van de VN — werden neergezet op het Place de la Republique, om de hoek van de klimaatbesprekingen.
In Amsterdam gingen duizenden mensen – ondanks de regen – de straat op voor het klimaat. Ze riepen de Nederlandse afgevaardigden op om zich in Parijs hard te maken voor een duurzame samenleving.

Een vertegenwoordiger van paus Francis zei over de evenementen: “De Paus is in gedachten bij honderdduizenden vandaag, hand in hand met de armen en zij die voor klimaatrechtvaardigheid opkomen.”

Secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de VN benadrukte in zijn openingstoespraak aan wereldleiders:
“De mensen van de wereld zijn ook in beweging. Zij zijn de straat opgegaan in steden en dorpen wereldwijd, om massaal in actie te komen voor verandering… Zij verwachten van ieder van jullie het soort leiderschap waar deze uitdaging om vraagt. De geschiedenis roept u.”

Meer