Met een protestactie bij Shells oliecentrale bij Driepoortenweg en een bootactie bij de Nieuwe Haven, eist Klimaatcoalitie Arnhem en Nijmegen dat Shell stopt met het vernietigen van natuur en begint met het herstellen van alle beschadigde en verloren ecosystemen en gemeenschappen. Shell verzet zich hier al decennia actief tegen, en vertrapt daarmee mensenrechten en pleegt ecocide. Tegelijk weet Shell zich continu omhoog te lobbyen bij denktanks voor een schonere toekomst. Hier spelen ze mooi weer met allerlei (semi) groene technologie, die maar 5% van hun activiteiten uitmaakt, terwijl ze weigeren de overige 95% snel af te bouwen.

Klimaatcoalitie Arnhem komt om 11 uur bij Shells oliecentrale samen met lokale groepen PINK! (jongerentak van PvdDieren), Extinction Rebellion en de SP. Met borden staan ze bij de ingang, waar dagelijks tientallen vrachtwagens brandstof of smeermiddelen van Shell komen halen. Later zal de actiegroep naar de Nieuwe Haven vertrekken om te protesteren bij de aankomst van een enorme olietanker van Shell. Hier zal de groep klaar staan op een wel heel opvallend rode zeilboot waarop met grote letters ACT NOW staat. Deze werd tevens gebruikt bij het klimaatalarm in Arnhem.

De actie maakt deel uit van een internationale actiedag van Shell Must Fall op de dag dat Shell haar jaarlijkse aandeelhoudersvergadering houdt. Er vinden verspreid over Nederland en de rest van de wereld acties plaats. Tegelijkertijd moet de directie van Shell zich op de aandeelhoudersvergadering verdedigen tegen groeiende kritiek dat haar klimaatplannen onvoldoende zijn. Het is een illusie dat Shell ooit een eerlijk en klimaatvriendelijk bedrijf zal worden.

Initiatiefnemer Erik Lu zegt: ‘De Nigerdelta is door Shell compleet verwoest. Mensen die daar wonen zijn het slachtoffer geworden, veel van hen zijn afhankelijk zijn van de natuur, voor voedsel, water en grondstoffen. Dieren en planten die in of rondom de Nigerdelta leefden hebben de dood gevonden. De enorme biodiversiteit en het leven in de mangrovebossen zijn door de praktijken van Shell zwaar beschadigd, terwijl de Nigerdelta 1 van de belangrijkste drasland en kust-mariene ecosystemen ter wereld behuisd.

Ons kritiek richt zich op Shell directie en haar aandeelhouders en niet op de medewerkers.  Wij gunnen Shells medewerkers een duurzame baan en vragen dus ook om te zorgen voor een eerlijke transitie voor arbeiders uit de fossiele industrie.’

Andere eisen van de Shell Must Fall campagne zijn het ontmantelen van Shell met behulp van ieder wettelijk, economisch of politiek middel dat nodig is, het garanderen van herstel voor de getroffen gemeenschappen en het bouwen van een decentrale en sociale energievoorziening voor iedereen.