Putten, kolken en roosterholtes: valkuilen voor kleine dieren

3 maart 2014

Uit een landelijk onderzoek, uitgevoerd door RAVON, blijkt dat in Nederland jaarlijks honderdduizenden tot een paar miljoen amfibieën en andere kleine dieren zoals muizen en spitsmuizen in straatkolken, (meter-) putten, oude stortkokers, keldergaten en holtes onder deurroosters terecht komen (zie RAVON nr. 51, dec. 2013). Eenmaal erin gevallen kunnen de dieren er niet meer uit en verdrinken of verhongeren dan.

Voor putten, keldergaten e.d. op particulier terrein ontwierpen RAVON en Vivara Natuurbeschermings-producten de Kikkertrap: een dubbele, verstelbare metalen strip met vierkante perforaties, omlijst door een houten rand. Hij is eenvoudig vast te haken aan een rooster en daardoor uitermate geschikt voor gebruik in keldergaten, lichtkolken, roosterholtes en meter- en leidingputten. Door de kleine knik sluit hij goed aan op de bodem. Omgekeerd geplaatst maakt hij goede aansluiting op randen van putten of holtes. De Kikkertrap is verkrijgbaar in twee lengtematen, één voor dieptes van 60 tot 120 cm en één voor lengtes van 35 tot 60 cm. Door het schuifsysteem is hij altijd op maat te maken voor elke put.

Testen met prototypes hebben aangetoond dat amfibieën de Kikkertrap prima weten te gebruiken. Op de website www.padden.nu vindt u meer informatie over het onderzoek van RAVON. Kijk voor meer informatie over de Kikkertrap en een filmpje hiervan op www.vivara.nl/kikkertrap.