Op 1 maart zond Tegenlicht de aflevering ‘Bankgeheimen van Joris Luyendijk‘ uit, waarin de auteur naar aanleiding van zijn boek ‘Dit kan niet waar zijn‘, praat over geldgraaiers, hebzucht en een ziek financieel systeem. ‘Dit kan niet waar zijn’ is een verzameling van blogs die hij voor de Engelse krant The Guardian schreef. Daarvoor hield Joris interviews met bankiers in de Londense City, het financiële hart van Europa. Hoe kijken zij tegen zichzelf en de bankenwereld aan? OneWorld-medewerker Marten Groen bespreekt de uitzending met zijn collega Lavinia Steinfort.
Alles pikken
Marten: “Joris maakt zowel in zijn nieuwe boek als in de uitzending van Tegenlicht duidelijk dat de financiële sector niet wezenlijk anders is dan zeven jaar geleden toen de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers viel. Dat is op zich wel een teleurstellende mededeling. Lavinia: “In die bewuste uitzending voegt hij daaraan toe dat er toch wel iets is veranderd in de financiële sector. Na de zogenaamde ‘financial meltdown’ en de eurocrisis die daarop volgde zijn de insiders, oftewel de bankiers, erachter gekomen dat outsiders, gewone burgers zoals jij en ik, alles pikken. En gelijk heeft ‘ie. Helaas…”
Eigen boezem
Lavinia: “Wat me dan opvalt, is dat hij heel goed is in het vermenselijken van mensen die door een gefrustreerde samenleving worden weggezet als de oorzaak van heel veel maatschappelijke problemen. Vervolgens kaart hij dan het systeem, in dit geval financiële globalisering, aan als datgene dat eigenlijk rot is, en dus niet de bankiers zelf. Wij zouden het waarschijnlijk geen haar beter doen in hun schoenen. Ik denk dat we vooral de hand in eigen boezem moeten steken, om een maatschappij te creëren die het met belasting redden van banken niet meer tolereert.”
Ethische bank
Lavinia: “In hoeverre legitimeert mijn bankkeuze dit gegraai? Zodra je dit erkent dan is overstappen naar een iets ethischere bank opeens binnen handbereik.” Marten: “Dat is een goeie. Kies voor een ‘ethische’ bank, zoals de ASN Bank of Triodos. Zelf ben ik een paar jaar geleden overgestapt en dat gaf mij zeker voldoening. En voor wie bij zijn eigen bank wil blijven: spreek je bank aan op hun moreel gedrag.”
Tip: Ontdek op www.eerlijkebankwijzer.nl hoe jouw bank met jouw geld omgaat.
Bron: Oneworld.nl