Al meer dan 15 jaar werkt filmer John D. Liu aan zijn wereldwijde missie om woestijnen te vergroenen. Hij maakte documentaires over grootschalige projecten in China, Rwanda en Ethiopië en groeide uit tot dé ambassadeur van ecologisch herstel.
Zijn boodschap: “We kunnen de aarde herstellen, waarom doen we dat niet nu?”
Productie en consumptieproducten zijn niet de waarde, maar juist de ecosystemen zijn de basis die ons echte waarde geven.
De Chinees-Amerikaanse filmer John D. Liu is directeur van zijn eigen Environmental Education Media Project (EEMP), ‘ecoystems ambassador’ bij de Commonland Foundation.
Op uitnodiging is hij komende 2 weken in Nederland om zijn verhaal te vertellen over zijn nieuwe stichting Commonland Foundation.
De video zijn lezing.
Als journalist bezocht John Liu rond 1990 de wieg van de Chinese beschaving: het boven- en middenstroomgebied van de Gele Rivier. Dit eens zo rijke gebied was onder druk van de grote bevolking veranderd in een woestenij.
Hij wilde begrijpen hoe dit was gebeurd en verdiepte zich in een breed scala aan verschillende onderwerpen: van hydrologie, microbiologie, bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit en klimaatonderzoek tot aan economie, antropologie en zelfs filosofie.
Van woestijn tot vruchtbare bodem
Zijn zoektocht toonde aan dat de degradatie van land omkeerbaar is. We kunnen van woestenijen weer vruchtbare bodems maken. En dat is hard nodig, omdat zoveel bodem door de mens wordt vernietigd.
“Ik durf te stellen dat er een logische volgende stap is in de evolutie van de mens, een weg vooruit waarbij onze beschaving duurzamer wordt en meer betekenis krijgt door verbonden te zijn met natuurlijke ecologische processen. Het is een verandering met verstrekkende gevolgen, ook voor academici en academische instellingen.”
4 x Opbrengst van CommonLand
“Business as usual” leidt tot afbraak en een ecologische ramp. We kunnen het proces van afbraak omdraaien, door ecologie voorop te stellen. Commonland levert 4 x opbrengst;
Inspiratie kapitaal
Bewustzijn, doel, schoonheid, betekenis, waardering
Sociaal kapitaal
werkgelegenheid, sociale cohesie en veiligheid
Natuurlijk kapitaal
vruchtbare bodem, waterhuishouding, biodiversiteit, biomassa en koolstof
Financieel kapitaal
toename van productiviteit gebaseerd op ecologische wetenschap.
download: Four_Returns_-_Commonland_-libre
Veel van Liu’s werk is te bekijken of te lezen via https://knaw.academia.edu/JohnDLiu.
Voor wie John D. Liu nog niet kent, zijn hier zijn documentaires “Groen Goud” nog te bekijken.
Je kunt in contact komen met John D. Liu, via zijn facebookpagina:
https://www.facebook.com/john.d.liu?fref=ts
Hoi Ellen,
Weet je ook wat meer van wat John D Liu komt vertellen en waar? Want ik zou hem graag een keer zien en evt spreken. Komt hij ook naar Arnhem?
Met vriendelijke groet,
David Koning