De winter is de beste tijd om na te denken over je tuin. Bekijk hier 5 vragen over hoe je je tuin milieuvriendelijk kunt inrichten.
5 vragen en antwoorden voor een fijne, verantwoorde tuin.
Water is overal, in je huis, in je buurt, maar ook in je tuin. In de openbare ruimte doen waterschap en gemeente hun uiterste best om al het water in goede banen te leiden. Maar jij kunt ook je steentje bijdragen. Je tuin wordt er nog fijner van ook. Wat weet jij van het water in je tuin?
1. Vang jij je regenwater op in je tuin?
Regenwater kun je op veel manieren opvangen. De meest eenvoudige manier is een regenton.
Water komt in Nederland vaak letterlijk uit de lucht vallen, gratis en voor niks. Je kunt regenwater opvangen en het later, in drogere perioden, gebruiken om de planten water te geven.
Opvangen kan op veel verschillende manieren. De meest eenvoudige; een regenton! Plaats de regenton in de schaduw om het water zo helder en fris mogelijk te houden. Een deksel op de ton zorgt ervoor dat er geen muggen in je ton gaan zitten. Ook je kamerplanten zullen blij zijn met het regenwater. Regenwater is namelijk veel beter voor planten dan kraanwater, onder andere omdat het minder kalk en mineralen bevat.
2. Is een groene tuin meer werk?
Nee dat hoeft niet, een groene tuin kan ook onderhoudsarm zijn. Vanwege het gemak in onderhoud kiezen we vaak voor tuintegels. Dan heb je er geen omkijken naar, toch?! Fout!
Groene aanslag, mos, onkruid tussen de tegels. Je handen moeten toch uit de mouwen. Of een groene tuin meer of minder tijdrovend is, hangt vooral af van hoe je je tuin inricht. Dichte beplanting met gebruik van bodembedekkers en robuuste planten voorkomen dat je elk weekend op de kop in de tuin staat!
Wist je dat regenwater in een groene tuin sneller in de grond kan trekken en dat een groene tuin op hete dagen ook aanzienlijk koeler is?
3. Heeft een groene tuin meer water nodig?
Nee, meer groen zorgt er niet automatisch voor dat je vaker water moet geven of sproeien.
De hoeveelheid water die een plant nodig heeft hangt sterk af van de soort. Zo bestaan er bijvoorbeeld planten die je bijna nooit water hoeft te geven. Denk je nu ook gelijk aan een cactus? Niet nodig, kies bijvoorbeeld voor planten met diepere wortels, die zijn er ook met prachtige bloemen.
Laat je voor beplanting voor jouw tuin en wensen adviseren in het tuincentrum of door een ervaren hovenier.
Wist je dat je het gazon beter 1 keer lang kan sproeien dan heel vaak heel kort? Door vaak en kort te sproeien ‘verwen’ je het gras en wordt het niet gestimuleerd om langere wortels aan te maken.
4. Is een groene tuin nu echt veel koeler?
Jazeker! Een groene tuin is een koelere tuin.
Je hebt het vast wel eens gevoeld, als je op een warme zomerdag de stad uit fietst lijkt het alsof het ineens veel koeler wordt. Dat lijkt niet zo, dat is zo!
In een omgeving met veel asfalt, stenen en beton kan de warmte niet weg en loopt de temperatuur op. Zo kan het op hete dagen tot wel 10 graden warmer zijn in stad of dorp dan in landelijk gebied. Dat geldt ook voor je tuin. Door minder tegels en meer groen in je tuin wordt je tuin echt koeler!
Bijkomend voordeel, bij een (sub)tropische plensbui kan het water ook nog sneller weg.
5. Hoe maak je van je tegeltuin een egeltuin?
Op plekken met veel bestrating, zoals een stadsplein of een betegelde tuin kan regenwater moeilijk weg. Betegelde tuinen zijn in de zomer bovendien heter.
Bestrating voorkomt dat regenwater snel in de grond kan trekken. Zeker bij hevige regenbuien blijven er plassen water staan op dat ene stukje verzakt terras. Of nog erger, het stroomt zo je huis in. Door een groot deel van je tuin (liefst meer dan de helft) tegelvrij te houden kan het water beter in de grond zakken richting het grondwater en kunnen terrassen en paadjes vrij afstromen. Zo beperk je wateroverlast in je tuin.
Wil je toch een groot deel van je tuin verharden dan kun je ook kiezen voor waterdoorlatende tegels, of half open verharding.