Atrium is een woonwinkel in de binnenstad waar gezondheid en duurzaamheid centraal staat. Je vindt Atrium aan de Wielakkerstraat. De winkel wordt gerund door Ton Aalbers. Wij stellen hem graag aan je voor.

Ton, wat heb jij met duurzaamheid?

“Ik ben van huis uit zeer milieubewust opgevoed. Ik heb eerst de studie Sociale Academie gedaan en daarna de opleiding bouwkunde/binnenhuis architectuur gevolgd. Tijdens mijn studie was ik actief in de anti-kernenergiebeweging. Toen ik was afgestudeerd ben ik me gaan richten op ecologisch bouwen en wonen. Dat was eind jaren ‘80 een zeer onderbelicht terrein. De opkomst van het ‘sick building syndroom’ heeft het bewustzijn rondom gezond wonen enorm versterkt. Men ontdekte dat gezondheidsklachten veroorzaakt kunnen worden door een slechte luchtkwaliteit in een gebouw. Zelf woon ik in een geheel ecologisch gerestaureerde boerderij in Zyfflich, een klein dorp vlak over de grens, in de buurt van Nijmegen.”

Kun je iets over woonwinkel Atrium vertellen?

“Ik ben in 1994 met Atrium begonnen in Nijmegen. Twee jaar later startte ik ook in Arnhem met de woonwinkel. We zijn gespecialiseerd in biologisch bouwen en wonen. Je kunt bij ons terecht voor alle zaken rondom wonen, van een composttoilet tot grasdak, van natuurverf tot leemstuc. Ook voor houten bed-ombouwen en slaapkamer-ameublementen, en 100% natuurlatex matrassen.”

Wat maakt woonwinkel Atrium anders dan een reguliere woonwinkel?

“In een reguliere woonwinkel staan trends en mode centraal. Wij stellen de mens en zijn gezondheid centraal. Gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, gebrek aan concentratie, kunnen veroorzaakt zijn door slechte luchtkwaliteit. Het kan bovendien astma en allergieën verergeren. Men realiseert zich vaak niet dat door optimale isolatie en uitdampende chemische producten de moderne woning een ongezonde plek is geworden. Steeds vaker wordt de relatie gelegd tussen het stijgend aantal van allergische reacties van bewoners en opeenhoping van schadelijke stoffen in huis.

Voorkomen is beter dan genezen, zegt men. Ik raad mensen dus aan te kiezen voor zuivere natuurproducten die je binnenmilieu niet belasten, of zelfs kunnen zuiveren. Ik ben bijvoorbeed een zeer groot voorstander voor het schilderen met kalkverf, dat is gezonder voor het binnenklimaat dan reguliere verf. Wij verkopen ook 100% natuurlatex bedmatrassen die zorgen voor een nachtrust vrij van electrostress en toxische stoffen. En Atrium verkoopt ook de Stokke Variable en Move balansstoelen die je aanzetten tot bewegen in een natuurlijke zithouding.

Ik hoop dat ik mensen er bewust van kan maken dat hun omgeving invloed heeft op hun leven. Maar ook andersom: dat jij invloed hebt op het gebied waar de producten die je koopt geproduceerd worden. Daar zou je geen vervuiling moeten tolereren. Als ondernemer kan ik pas blij zijn met het verkopen van een product als ik ervan overtuigd ben dat het helemaal klopt, vanaf de productie tot en met de afvalfase of hergebruik. Atrium gaat bovendien bij alles uit van de fair trade principes. Duurzaam ondernemen zit in alle facetten van je bedrijf. Komen klanten aanzetten met een product dat nog beter is als wat wij leveren, dan juich ik dat van harte toe. Helaas merk ik dat de consument van 25 jaar minder kritisch is geworden. Gelukkig weten wel steeds meer jongeren de weg naar onze winkel te vinden.”

Als je één product in je winkel onder de aandacht zou willen brengen, wat zou dat dan zijn?

Natuurverf. Omdat iedereen hier gelijk mee kan beginnen. Je kunt vrij eenvoudig een slecht binnenklimaat omzetten in een gezond binnenklimaat. Je hebt dan gelijk resultaat. Was je muren en plafond af en schilder ze opnieuw met natuurverf. Zo kan het grootste gedeelte van de woning weer een gezonde bijdrage leveren aan een fris en gezond binnenklimaat.

Meer weten over Atrium?
Bij woonwinkel Atrium kun je terecht voor meubels, woon- en bedtextiel, vloeren, verlichting, cadeau-artikelen, natuurverf en bouwadvies. Op de website van Atrium lees je meer over natuurverf, natuurlijk slapen, ecologisch bouwen en nog veel meer.

Meer duurzame ondernemers in Arnhem en omgeving?
Je vindt woonwinkel Atrium en andere duurzame ondernemers in onze online Bloei!gids.

Bloei!vrienden
Atrium is één van onze Bloei!vrienden.
Ook Bloei!vriend worden of op een andere manier meeBloei!en? Lees er hier meer over >>>