Tinka Chabot is eigenaar van hoveniersbedrjf S-kwadraat. Wij stellen haar graag aan je voor.

Tinka, kun je jezelf kort voorstellen?

Ik ben getrouwd, heb twee volwassen kinderen, woon in een huis met een vrij grote tuin in het centrum van Arnhem. Ik vind het belangrijk om in een mooie omgeving te verkeren en dat is voornamelijk met heel veel groen. Ik heb de Middelbare Tuinbouwschool gedaan, daarna ging ik naar de Hogere Bosbouwschool, ben gaan werken en vervolgens toch voor mezelf begonnen: zelf je tijd indelen en doen waar je goed in bent. S-kwadraat staat eigenlijk voor Snoeien en Schrijven, maar dat schrijven schiet er een beetje bij in. Ik schrijf nog wel mijn snoei-adviezen zelf, hopelijk in een taal die begrijpelijk is voor leken.

Wat heb jij met duurzaamheid?
Duurzaamheid is voor mij dat je zo min mogelijk van de aarde gebruikt of zelfs wat teruggeeft. Dat is voor mij wat anders dan zuinig leven. Ik geef graag geld uit, maar uitsluitend aan mooie en verantwoorde zaken, liefst door iemand met eigen handen gemaakt en waar iemand dan een eerlijke en reële prijs voor krijgt. Goed eten is voor mij heel belangrijk. Ik erger me wel aan de kleine verpakkingen in de ecowinkels en ook aan de enorme hoeveelheid verpakkingsmateriaal. Daar zou nog wat aan gesleuteld kunnen worden. Als iedereen doet waar hij of zij goed in is en vooral als je anderen wat gunt, kun je elkaar aan het werk houden en zorgen voor een meer circulaire economie. Ik ben ook erg voor het lager belasten van arbeid. Daar haken mensen vaak op af. Ze vergeten dat ik ongeveer de helft van wat ik kost, meteen weer afdraag aan de belasting.

Kun je iets vertellen over het ontstaan van S-kwadraat?
Ik heb dit bedrijf al tien jaar en ben inmiddels gespecialiseerd in het esthetisch en verantwoord snoeien van bomen en struiken. Dat snoeien deed ik altijd al, na mijn opleiding aan de Middelbare Tuinbouwschool, maar alleen voor vrienden en kennissen. Toen ik in de gaten kreeg dat reguliere hoveniers veelal de heggenschaar gebruiken om tuinen te onderhouden, terwijl ze wèl geleerd hebben hoe het echt moet, besloot ik om het anders te gaan doen, namelijk, zoals het hoort. Overal die bolletjes in de tuin is ecologisch een woestijn. Natuurlijkogende struiken en bomen, die ook nog eens goed bloeien en vitaler zijn, zijn ecologisch veel interessanter voor insecten en vooral veel fraaier. Daar koop je een boom of struik toch voor? Dat ze mooi zijn en het oog strelen.
Daarnaast geef ik advies over het vergroenen van tuinen, zodat hemelwater beter opgenomen kan worden in de bodem. De tuinen die ik aanleg zijn groen en ook nog eens onderhoudsarm. Wat wil je nog meer? Niet wekelijks het gras maaien of iedere keer met de heggenschaar in de weer. Twee keer per jaar wat ongewenste kruiden weghalen en dat is het. De tuin winterklaar maken is in mijn ogen ook grote onzin. Dat heeft te maken met het netheidssyndroom, maar niets met ecologisch tuinieren.

Wat maakt S-kwadraat anders dan een reguliere hovenier?
Een reguliere hovenier doet vaak ‘even’ een tuin. Je moet zien dat hij/zij geweest is. Alles keurig geknipt, veel zwarte aarde zichtbaar, het gras geschoren en de kantjes gestoken. Dat is wel een probleem waar ik tegen aan loop: je ziet maar amper dat ik geweest ben. De tuin oogt frisser en de berg groenafval geeft ook aan dat er heel wat uit de tuin is gehaald, maar je kunt er niet echt de vinger op leggen wat ik nou gedaan heb. Voor- en nafoto’s hebben dan ook niet zoveel zin. Dat worden echt zoekplaatjes; zoek de tien verschillen. Na de eerste ingrijpende herstelsnoei blijft het jaarlijks bij hier en daar wat wegknippen, dus juist weinig onderhoud. Daar ligt mijn kracht. En ook mensen anders laten kijken. Veel goedkoper en fraaier dan het werk van een reguliere hovenier. Steeds meer mensen valt dat op en willen ook een natuurlijkere tuin.

Heb je nog een duurzame tip voor onze lezers?
Hemelwater afkoppelen van het riool is een van de speerpunten van de komende jaren, net als het vergroenen van je leefomgeving om hitte-eilanden te voorkomen. Een regenton biedt maar beperkte opslag, dus het is beter om een plaats te maken waar het water de grond in kan trekken, bijvoorbeeld een moerasje of zelfs een vijver. Je hoeft niet bang te zijn voor een muggenplaag als je de natuur een beetje zijn gang laat gaan. Muggenplagen krijg je juist vaak in regentonnen of laagjes stilstaand water in een emmer of bloempotschaal. Dat is vaak al genoeg voor muggen om te overleven
Als ik ergens een boom weghaal, omdat ie op de verkeerde plaats staat, adviseer ik altijd om een passende boom op een passende plaats terug te plaatsen, met voldoende ruimte om uit te groeien tot een fraaie boom. Het grappige is dat veel mensen vinden dat bomen te groot (lees hoog) worden en snoeien dan de top eruit. Dan groeit de boom vaak in de breedte, waar hij juist niet de ruimte voor heeft. Bijna niets staat een groei in de hoogte in de weg. De beperking zit vaak juist in de breedte.

Is er verder nog iets wat je kwijt wil?
Oh ja, stof te over om nog uren aan de praat te blijven 🙂 Ik zou graag zien dat de gemeente eens echt werk gaat maken van het vergroenen van de stad en duurzaam onderhoud gaat plegen. Ze hebben toch een voorbeeldfunctie. Als mensen zien dat de gemeente iets laat doen op een bepaald moment, denkt men dat het zo hoort. Ook vraag ik me af waarom iedere dappere paardenbloem naast een lantaarnpaal weggemaaid moet worden. Of waarom bomen altijd op het verkeerde moment gesnoeid worden. Ik heb wel een beetje last van beroepsdeformatie, zeg maar.
Wat ik ook heel erg vind is dat de mussenflat in de Koningstraat gesnoeid is. Nou ja, gesnoeid, gewoon bot afgekapt. En alle mussen zijn weg. Zo zonde. Gaf waarschijnlijk te veel poep op de tafeltjes, maar was wel gezellig. Ik mis het enorm.

Meer duurzame ondernemers in Arnhem en omgeving?
Je vindt S-Kwadraat en andere duurzame ondernemers in onze online Bloei!gids.

Bloei!vrienden
S-Kwadraat is één van onze Bloei!vrienden.
Ook Bloei!vriend worden of op een andere manier meeBloei!en? Lees er hier meer over >>>