Rawsome is een lunchroom in de binnenstad, aan het Brouwersplein, waar je kunt genieten van vegan, raw en biologische lekkernijen. Rawsome wordt gerund door Sharon van Son. Wij stellen haar graag aan je voor.

Sharon-van-Son-Rawsome

Sharon van Son

Sharon, kun je ons iets vertellen over het ontstaan van Rawsome?

“Ik werkte bij de Gemeente Arnhem, bij Leerlingzaken, waar we spijbelende MBO leerlingen begeleidden en uitval probeerden te voorkomen. Ik was toe aan iets nieuws maar wist niet zo goed wat. Op een gegeven moment landde het idee om een plek te creëren waar mensen kunnen genieten van pure onbewerkte voeding. Ik had zelf een aantal maanden daarvoor een workshop rawfood gedaan en door een aantal wijzigingen door te voeren had ik geen last meer van mijn spastische darm, werd mijn buik rustiger, mijn huid beter en voelde ik me een stuk energieker. Dat kwam vooral doordat ik was gestopt met het nuttigen van melk (lactose) en granen. Mijn goede ervaringen met de rawfoodkeuken wilde ik doorgeven aan anderen. Ik wilde een plek creëren waar ook mensen terechtkonden die voedselintoleranties hebben, want ik hoorde steeds vaker van mensen die daar last van hadden.

Negen maanden later had ik een eigen zaak. Eens zag ik dat iemand op een raw taartje had reageerd met ‘Rawsome!’ Ik wist toen wat de naam van mijn zaak zou moeten worden. Ik begon met een eenmanszaak aan de Nieuwstad en had daar een kleine kaart. Inmiddels heb ik een zakenpartner, is Rawsome verhuisd en hebben we veel meer naam en bekendheid gekregen. Als er geen samenwerking was ontstaan weet ik niet of Rawsome nog zou bestaan. Het liep niet zoals ik zou willen en ik merkte gedurende het ondernemen dat er zoveel meer bij kwam kijken… het was en is nog steeds pittig en uitdagend mijn droom te verwezenlijken!

Wat heb jij met duurzaamheid?

Voor mij betekent duurzaamheid dat we de aarde zo behandelen dat komende generaties er ook nog lang van kunnen genieten. Op een bewuste manier omgaan met alles wat de aarde te bieden heeft. Hoe wil ik omgaan met energie, voeding, kleding, verpakkingsafval.

Bij Rawsome werken we met onbewerkte voeding, zonder dierlijke producten, zonder geraffineerde suikers en is alles glutenvrij. Onze producten worden vers gemaakt en alle gerechten zijn door onszelf bereidt. We gebruiken biologische ingrediënten en weten precies wat er in zit.

We gaan bewust om met water en verpakkingen. We gebruiken bijvoorbeeld glazen flessen en duurzame bakjes en zakjes. Verder proberen we voedselverspilling tegen te gaan. Mochten producten over de datum gaan dan wordt dat verdeeld. We scheiden ons afval, hebben groene stroom en we proberen ook met warmte in de zaak zorgvuldig om te gaan…

Bij Rawsome bieden we ook bewust een werkplek voor een diversiteit aan mensen. We hebben mensen in de zaak werken die een beperking of een stempel hebben, woorden waar ik overigens niets mee kan… Ieder is uniek 😉
We vinden persoonlijke ontwikkeling belangrijk, zijn wie je bent, transparantie en openheid naar elkaar. Al onze medewerkers krijgen een lunch van de zaak, dat is in veel horecagelegenheden wel anders. Als iemand zich ziekjes voelt proberen we diegene te helpen met allerlei simpele maatregelen zoals een gembershot bijvoorbeeld, en zo te voorkomen dat iemand uitvalt 🙂

Als je één product in je winkel onder de aandacht zou willen brengen, wat zou dat dan zijn?

Wat ik graag onder de aandacht wil brengen zijn onze slowjuices. Onze sappen worden vers gemaakt met een slowjuicer. Doordat de groenten en het fruit langzaam geperst wordt, komt er weinig zuurstof en warmte bij waardoor het product optimaal wordt opgenomen door je lichaam. Het bevat veel enzymen en micro nutriënten die onwijs goed en snel door je lichaam worden opgenomen! Je lijf wordt er echt heel blij van!

Tot slot: heb je nog een duurzame tip?

Neem je eigen bakje, fles, zakje mee als je iets bij ons koopt, scheelt weer veel verpakkingsafval 🙂

Meer duurzame ondernemers in Arnhem en omgeving?
Je vindt Rawsome en andere duurzame ondernemers in onze online Bloei!gids.

Bloei!vrienden
Rawsome is één van onze Bloei!vrienden.
Ook Bloei!vriend worden of op een andere manier meeBloei!en? Lees er hier meer over >>>