Daniëlle Derksen is het gezicht achter het modelabel Dress me Dutch. Wij stellen haar graag aan je voor.

Daniëlle, kun je je zelf kort voorstellen?

Ik ben afkomstig uit een creatieve habitat. Mijn moeder en oma zijn kunstenaressen en mijn opa had een kunst-antiekzaak aan de Keizersgracht in Amsterdam. Ik ben wereldverbeteraar en ondernemer. Vroeger was ik altijd al met mode bezig; kleding maken, vintage inkopen en nieuwe kleding opleuken zodat ik er niet uitzag als iedereen. Ik had nooit veel met de snelle mode. Eerst ben je hip en een paar weken later loop je voor aap. Dat gaat er bij mij niet in. Het is ook meer iets voor jongeren die nog geen eigen identiteit hebben. Ik vind het geweldig om iemand zijn identiteit in fashion terug te zien.

Wat heb jij met duurzaamheid?
Dat zit in mijn DNA. Van jongs af aan heb ik al bewust leren omgaan met recyclen. Geen wegwerp mode kopen, beter langer mee doen en bij aanschaf wat duurder is beter voor de wereld. Ik vind dat ieder mens moet weten wat hij of zij support. Je geeft niet om een ander wanneer je de maker of klant vergiftigt met kleding. Je geeft ook niet om de generaties na ons als je de wereld naar de knoppen helpt alleen om je eigen zak te vullen. Ik hou van mensen, de natuur en gebruik daarom ook geen huiden van dieren om kleding op te leuken. Ik wil niet dat wie dan ook om mijn kleding pijn heeft geleden.

Wanneer en waarom ben je met Dress me Dutch begonnen? Hoe is dat gegaan?
Ik ben gestart in oktober 2012 in een atelier in Arnhem. Daarna heb ik een winkel geopend. Helaas gingen alle inkomsten op aan verhuur en personeel dus ben ik weer terug gegaan naar een showroom. Ik zie nauwelijks modelabels die helemaal geen gebruik maken van dieren. Ik wil een statement maken dat je mooie kleding kunt maken zonder enig leed. Wanneer een mens of een dier moet lijden of sterven voor mode, dan vind ik dit gebrek aan creativiteit maar ook aan compassie. Veel roepen dat het met liefde is gemaakt, maar liefde geldt voor beiden kanten in het proces waarin een mode artikel tot stand komt. Dress me Dutch is echt met liefde gemaakt. Je moet jezelf afvragen of je met je aankoop ellende wilt blijven supporten. Iedere verkoper zou je moeten kunnen uitleggen waar het product is gemaakt, en waarvan het product is gemaakt. Mijn onderneming is duurzaam omdat ik vrijwel alles van goede kwaliteit in Nederland laat maken. Zo heb ik altijd controle op de ateliers wanneer ik maar wil, maak ik weinig gebruik van milieu belastende vervoersmiddelen en stimuleer ik ook geen mensen en dierenleed.

Als je één van jouw producten onder de aandacht zou willen brengen, wat zou dat dan zijn?
Ik vind onze tijdloze jurkjes gemaakt van Lyocell zelf erg mooi. Dit patroon is al jaren in onze collectie en wordt per seizoen aangepast qua stof, lengte en detail. Ik houd erg van minimalistisch. De meeste stijlvolle vrouwen stralen zelfvertrouwen en rust uit, daar past minimalisme perfect bij.

Tot slot: heb je nog een duurzame tip voor onze lezers?
Wanneer je gaat shoppen vergeet dan niet dat aan elk mode artikel ook mensenhanden hebben gezeten.

Meer duurzame ondernemers in Arnhem en omgeving?
Je vindt Dress me Dutch en andere duurzame ondernemers in onze online Bloei!gids.

Bloei!vrienden
Rawsome is één van onze Bloei!vrienden.
Ook Bloei!vriend worden of op een andere manier meeBloei!en? Lees er hier meer over >>>