Veel woningen zijn een ramp als het gaat om energiegebruik: ze zijn slecht geïsoleerd waardoor er veel energie verloren gaat. Dit is niet alleen nadelig voor het milieu maar ook voor je eigen portomonnee. Een team van Nederlandse studenten (TU Delft) ging de uitdaging aan om te verzinnen hoe bestaande huizen verduurzaamd kunnen worden.

De studenten deden mee aan de Solar Decathlon 2014, een soort Olympische Spelen van de duurzame bouw, waarbij twintig universiteiten uit heel de wereld met elkaar de strijd aangingen. De Nederlandse studenten bouwden een typisch Hollands rijtjeshuis na. En die viel op tussen de negentien nieuwe, moderne woningen van de andere universiteiten.

De Nederlandse studenten kozen er bewust voor om een bestaand jaren ’60 rijtjeshuis te gaan verduurzamen. Die woningen zijn immers vaak slecht geïsoleerd en alleen al in Nederland zijn er 1,4 miljoen van. Het team ontwikkelde voor de woning een soort ‘tweede huid’, waaronder een glazen constructie aan de zonzijde. Met deze constructie kan het huis helemaal op zonne-energie draaien.

Hoe energiezuinig is jouw woning?

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) in één oogopslag aan hoe energiezuinig jouw woning is in vergelijking met soortgelijke huizen. Geen idee wat het energielabel is van jouw woning? Vul op deze website je postcode en huisnummer in om daar achter te komen. Wil je jouw woning energiezuiniger maken? Kijk voor tips en adviezen op www.milieucentraal.nl

Bronnen:

www.tudelft.nl

– www.pretaloger.nl 

TV-tip:

Altijd wat – 2 september 2014