Helga woont nu 5,5 jaar in een koopflat 3 hoog met 3 slaapkamers en 1 woonkamer, keuken, douche en toilet. Al vanaf het begin had ze de wens om zonder gas te wonen. Ze had de ontwikkelingen gevolgd rondom zoutwinning in Twente. Er is daar een enorm groot probleem ontstaan door grote gaten in de grond.„Bij elke vorm van mijnbouw haal je iets weg uit de ondergrond en dat vertaalt zich altijd in bodemdaling.” Dat geldt ook voor gas. Helga wil daar niet aan bijdragen.
Windenergie
In de flat was geen centraal aangestuurde verwarming aanwezig. Helga wilde haar flat elektrisch verwarmen. Ze onderzocht of het mogelijk was om zonnepanelen op het dak te leggen. Omdat ze nu in een VVE woont met 40 appartementen en de medebewoners niet erg open staan voor duurzame energie, werd dat lastig te realiseren. Bij de energieleverancier had ze aangegeven dat ze geen gas meer wilt. Dat vonden ze raar. Daarom maakte ze de overstap naar Greenchoice. die een mooi project aanbood waarmee je mede-eigenaar van een windmolen kon worden. Nu heeft ze 8 winddelen van de windmolens “De Trouwe Wachter” en ’t Rode Hert”’. Ze is tevreden met haar keuze voor winddelen, al was de keuze voor wind niet heel bewust. De winddelen zijn wel voordeliger dan zonnepanelen, en windmolens zijn makkelijker te recyclen als ze aan het einde van hun levensduur zijn dan zonnepanelen.
Isoleren spouwmuren
Helga is voorzitter van de VVE en heeft eerder geprobeerd om voldoende draagvlak te krijgen voor spouwmuurisolatie. Dat is niet gelukt. Nu probeert ze het opnieuw. Ze heeft aangekondigd dat ze alleen voorzitter wil blijven als de spouwmuurisolatie doorgaat. Het komt in mei/jui in de vergadering.
Infraroodpanelen
Om de kamers elektrisch te verwarmen zijn er infraroodpanelen aangebracht. Hoe ze het gevonden heeft? Via google. In elke kamer hangt er een. Ook boven de kamertafel hangt er een. Het voelt als een aangename warmte. In vergelijking met CV, waar de meeste buren voor gekozen hadden, zijn infraroodpanelen heel gemakkelijk en goedkoop om te installeren. Van elk paneel kun je de temperatuur apart instellen met de thermostaat. Helga zet de panelen alleen aan als het nodig is. Ze kan goed tegen een koele kamer. Bovendien heeft ze ook een elektrische mantel die ze ’s avonds om haar schouders legt. Ze laat zien hoe ze lekker in haar stoel een boek leest met haar deken om.
Ze zet de panelen wel aan als er bezoek is, en als ze zichzelf lekker wil verwennen. Meestal staat de thermostaat op 15graden0C. Haar Indische huisgenote houdt wel van een warme kamer, dus haar paneel is regelmatig aan.
Inductie koken
Het koken gaat ook elektrisch met inductie. Helga vindt koken op inductie heel prettig. Het werkt heel snel en direct.
Andere besparingsmaatregelen
Voor het verwarmen van water, gebruikt ze 2 elektrische geisers. Eén is in de kamerkast gemonteerd, aangrenzend aan de douche. Hiermee is er een heel korte afstand voor opwek en gebruik. De andere boiler is onderin het keukenkastje gemonteerd. Een geiser verwarmt water wanneer het bij een tappunt gevraagd wordt. Er wordt geen voorraad water warm gehouden, zoals bij een (gas- of elektrische) boiler wel het geval is. Er zijn dus geen stilstandsverliezen. Een doorstroomtoestel heeft daarom over het jaar heen een hoger rendement dan een voorraadtoestel.
Het nadeel is dat er niet veel warm water tegelijkertijd gevraagd kan worden. Helga kan hier prima mee omgaan.
Isolatiebehang
Aan de binnenkant van de buitenmuren heeft Helga isolatiebehang gebruikt. Het voelt warm en zacht aan en geeft een verschil van 4-5graden Celsius.
Dikke gordijnen
’s Avonds de dikke gordijnen dichttrekken, helpt om de warmte binnen te houden.
Dubbelglas
Verder heeft ze dubbelglas, ze eet bijna geen vlees. En ze heeft een papierloos toilet.
Haar verbruik is hiermee 4000kw per jaar. Van de wind heeft ze 100% dekking.