Het natte, warme weer van de afgelopen zomermaanden zorgt voor overlast door slakken in de tuin. De meeste slakkensoorten houden je tuin juist schoon door dode plantenresten op te eten, maar sommige soorten eten graag levende plantenbladeren. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal zet 5 tips op een rij om overlast van slakken te voorkomen en ze milieuvriendelijk te bestrijden.

Sommige slakkensoorten kunnen grote schade toebrengen aan siertuin, moestuin, of landbouwgewassen. Bestrijdingsmiddelen, zoals slakkenkorrels, zijn dieronvriendelijk en vaak ook giftig voor andere dieren. Wat zijn milieuvriendelijke tips?

1. Voorkom slakken in je tuin

Kies voor planten waar slakken een hekel aan hebben, zoals akelei, goudsbloem, salie, klimop, viooltjes en alle soorten varens. Plaats kwetsbare planten niet in de buurt van vochtige plekken zoals een composthoop. Geef de planten vroeg in de ochtend water. ’s Avonds of in de late namiddag zorgt voor een vochtige grond die voor slakken erg aantrekkelijk is. Elke lente een grote tuinschoonmaak organiseren, helpt ook. Door de grond te bewerken maak je overwinterende slakken en hun eieren kapot. Zo dring je de slakkenpopulatie flink terug.

2. Lok natuurlijke vijanden

In een tuin die aantrekkelijk is voor egels, vogels, spitsmuizen, kikkers en padden krijgen slakken minder kans. Zorg daarom voor een natuurlijke tuin met voldoende schuilplekjes en beschutting.

3. Voorkom schade aan planten

Planten die snel aangevreten worden door slakken bescherm je door er een barrière omheen te leggen van koffiedik, cacaodoppen, fijngemaakte eierschalen of schelpen. Knoflook is giftig voor slakken; ze zullen jouw planten mijden als je ze bespuit met knoflookextract. Dit kun je zelf maken. Snijd een knoflookbol in stukken, giet er 1 liter heet water over en laat dit een dag trekken.

4. Vang de slakken

’s Avonds en bij vochtig weer komen de slakken tevoorschijn en vang je ze gemakkelijk met de hand. Je kunt ze ook lokken door zelf schuilplaatsen te maken. Slakken schuilen bijvoorbeeld graag onder de omgekeerde schil van een halve grapefruit, sinaasappel of meloen, waarbij de geur als extra lokmiddel dient. Stengels bleekselderij, rabarber- en koolbladeren werken ook, net als vochtige planten, kranten of stukken karton. Eenmaal gevangen slakken kunnen ergens op ruime afstand worden losgelaten waar ze geen kwaad kunnen.

5. Maak een slakkenval

Vallen met bier of andere gisthoudende drankjes kunnen worden gebruikt om slakken te bestrijden. De slakken komen op de geur af, glijden in de vloeistof, en verdrinken. Slakkenvallen zijn te koop in tuincentra, maar een jampot werkt net zo goed. Graaf de vallen niet in. Vaak vallen loopkevers in de ingegraven potjes, terwijl ze juist een natuurlijke vijand van de slak zijn.

Bron: www.duurzaamnieuws.nl