Komende week wordt het warmer en zullen de padden weer volop gaan trekken. De maanden maart en april zijn bij uitstek de maanden voor de paddentrek. Kikkers, padden en salamanders vertrekken uit hun winterverblijf en gaan de weg weer op.

Word padden- en kikkeroverzetter

Paddenwerkgroep Paasberg is nog op zoek naar extra paddenoverzetters. Om te voorkomen dat padden en kikkers worden doodgereden tijdens de kwetsbare paddentrek, zetten we de padden en kikkers over de weg, bij de vijver, waar ze kunnen paren. In wisselende teams patrouilleren we tussen 20.00u en 22.00u ‘s avonds. De paddentrek begint als de nachttemperatuur boven de 7 C komt. De totale paddentrek duurt ong. 2 weken. Doe je mee? Voor meer informatie kun je bellen met: 06-48177272. Aanmelden kan op: paddenwerkgroeppaasberg@gmail.com

Maar ook als je niet met een paddentrek vrijwilligersgroep mee kunt, kun je helpen. Kijk goed om je heen, als het boven zes graden is en vochtig. En zie je een dier op de weg, zet hem er even over. Zo simpel is het eigenlijk al om een beestje te redden.

Over de paddentrek

Amfibieën trekken het liefst bij ideale omstandigheden ’s avonds en ’s nachts, rond 10 graden Celsius en een vochtige ondergrond.

Beruchte oversteekplaatsen in Arnhem zijn:

  • de wijk Monnikenhuizen. Midden in deze wijk ligt een plas water met daaromheen wegen die de plas scheiden van het bos en groen dat eromheen ligt. Hier worden tijdens de trek grote aantallen padden doodgereden.
  • Arnhemse Allee, dicht bij de Paasberg.
  • Paasberg, Bronbeeklaan, vanaf kruispunt met de Rozendaalseweg tot aan de PC Hooftstraat. Over deze hele lengte van de Bronbeeklaan tussen de genoemde kruispunten.

Amfibieën vertrekken uit hun winterverblijf naar het water waar ze zich willen gaan voortplanten. Bij grote populaties kan het zijn dat er duizenden amfibieën de weg op gaan. Daarbij worden veel dieren overreden. Dat is de reden dat overal groepen vrijwilligers de diertjes helpen oversteken.