Duurzame logistiek voor de Arnhemse binnenstad, vanuit het Spijkerkwartier.
Irritant hè, al die grote opleggers ‘s ochtends in de binnenstad? Per 1 januari 2019 gaat de binnenstad dicht voor (particuliere) automobilisten, en de inténtie is er om dit op termijn ook voor bedrijfswagens te laten gelden. Tijd dus in ieder geval om na te denken over duurzame mogelijkheden om winkels en horeca in het centrum op een duurzame manier te bevoorraden. Steven en Johan van ‘Groene Rijders’, per 1 oktober gestart en gevestigd in DaZo op de Spijkerstraat, willen met hun elektrische bakfietsen in deze vraag voorzien. Groene Rijders als ‘CO2-neutrale logistieke dienstverlening voor de binnenstad, met fijnmazige en klantvriendelijke bezorging van food en non-food’, zoals hun eigen omschrijving luidt. Klinkt goed natuurlijk. Is de tijd er rijp voor in Arnhem?

Hoe het begon…

Vijf jaar geleden startte Steven Koster Puurland vanaf de Dalweg in het noorden van Arnhem; een duurzame boodschappenservice die bio-maaltijdpakketten samenstelt. Hij vond echter geen alternatief voor de bestaande distributiebedrijven met hun dieselbussen en daarom besloot hij zelf met bakfietsen de pakketten rond te brengen. ‘Met die fietsen veroorzaak je geen files, distribueer je zo goed als CO2-neutraal omdat we van groene stroom gebruikmaken, fietsend ben je in de binnenstad vaak sneller en de aanschaf van fietsen is ook een stuk goedkoper dan de aanschaf van een bus.’ Sinds anderhalf jaar zijn de fietsen van Puurland ook desgevraagd voor bakkerij Tom van Otterloo gaan rijden en later ook voor boerderij De Horsterhof en Restaurant Stroom. Met Groene Rijders willen Johan en Steven die logistiek verder uitbreiden.
In het verleden zijn al pogingen gedaan om in Arnhem een dergelijk systeem van duurzame distributie op te zetten, maar volgens Steven is de techniek inmiddels zoveel verder (er zijn meer en betere voertuigen in de handel en de online communicatie werkt efficiënter) en lijkt de tijd ook door de aangekondigde overheidsmaatregelen nu wel rijp. Het besef dat er iets moet veranderen (de hoge mate van luchtverontreiniging in Arnhem binnenstad is immers ook landelijk onderwerp van discussie) lijkt inmiddels te zijn ontstaan. ‘We moeten wel!’, aldus Steven.

Hubs

Groene Rijders start met een team van vijf mensen: Dinanda, Yvon, Jorrit, Johan en Steven. Puurland koopt vanaf nu zijn transport bij de Groene Rijders in. Steven richt zich vooral op Arnhem binnenstad, zijn zakelijk partner Johan zal de mogelijkheden bij het landelijke netwerk Goederenhubs.nl verkennen. Het bedrijf heeft nu drie elektrische bakfietsen (de Urban Arrows) in bezit, maar het doel zal zijn om te groeien als de Arnhemse horeca en retail hen meer en meer gevonden heeft. Groene Rijders wil de grote vrachtwagens van de leveranciers laten lossen bij een hub net buiten Arnhem, waarna de goederen in één klein vrachtwagentje op bio-gas of elektriciteit naar DaZo worden gereden. Daar wordt het op de bakfietsen geladen ter distributie.
En wat kunnen de Spijkerkwartierders met jullie?
‘Ze kunnen natuurlijk bij Puurland bestellen’, antwoordt Steven lachend, ‘dan komen wij met de fietsen de maaltijdpakketten afleveren. Daarnaast zullen ze hopelijk merken dat in hun wijk en in het centrum het aantal grote opleggers afneemt, waardoor de straten minder geblokkeerd worden. Daarnaast is onze aanwezigheid in DaZo (we gebruiken het achterste deel van het pand) natuurlijk achter de schermen, maar we passen goed in het plaatje van de Blauwe Wijkeconomie, dus wellicht zullen we in de toekomst een zichtbaarder onderdeel van die economie vormen. We zijn niet direct uit het project voortgekomen, maar we hebben en houden graag aansluiting met De Blauwe Wijkeconomie en alle activiteiten die in dat kader georganiseerd worden. Bovendien hopen we op den duur ons team te kunnen uitbreiden met nieuwe rijders, dus als we uit de wijk kunnen werven, is dat vanzelfsprekend precies zoals we het wensen: lokaal geoogst!’
Mocht je meer willen weten over de Groene Rijders, kijk dan op de Facebookpagina van Steven Koster.
De website groenerijders.nl wordt momenteel opgezet.

Iris-Wissenburg_blogger

artikel: Iris Wissenburg-Antropologe//cultuurhistorica//beeldend kunstenaar//office manager _ communicatie Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed