De Arnhemse binnenstad is stenig en kent weinig groen, terwijl dit toch bij uitstek een plek is waar veel mensen komen en wonen. Door groene gevels brengen we de natuur in de stad en fleuren straten en pleinen op. Daarnaast zorgt dit groen voor een beter stadsklimaat en een verbeterde luchtkwaliteit. Groen heeft een ‘zuiverende werking’ op de lucht en kan dus gericht en effectief worden ingezet langs drukke wegen rond het centrum. Ook werkt groen op daken, muren en op de grond een verkoelende werking op de stad.

De voordelen van groene daken en gevels:

  • Met een groen dak of gevel daalt uw energieverbruik. In de winter isoleert het namelijk de warmte en ’s zomers zorgt het voor verkoeling.
  • Het binnenklimaat in huis, kantoor of bedrijf wordt prettiger, met name in de zomer tijdens hittegolven.
  • Het groen bergt tijdelijk regenwater, zodat de riolering minder wordt belast.
  • Groene gevels en daken leveren een bijdrage aan het verminderen van de opwarming van de stad tijdens warme dagen en hittegolven.
  • De beplanting werkt geluiddempend.
  • Een groen dak heeft een twee keer langere levensduur ten opzichte van traditionele bitumen daken.

Tegenover de voordelen staan natuurlijk ook een paar punten waarop gelet moet worden bij de aanleg. Zo zijn groene daken en gevels iets duurder in aanleg en vergen wat meer onderhoud. Sommige groene daken (daktuinen) hebben daarnaast een sterke, dragende dakconstructie nodig en zijn daarom vaak alleen bij nieuwbouw aan te leggen.