Bewoners van de Arnhemse wijk Heijenoord halen klinkers uiteen deel va de parkeerplaatsen van de Bremstraat, om deze te laten vervangen door ‘honingraten’van kunststof’met daarop gras. Doel: wateroverlast tijdens stortbuien vermijden.

Groen Parkeren

“Het gaat om een proefstrook van 40 meter aan de Noordzijde van de Bremstraat”, vertelt Erik Opdam, namens Groen West, een initiatiefgroep van bewoners met ideeën voor duurzaam wijkbeheer. Bij de gemeente volgt men het project met belangstelling. Het is een uniek experiment.
Opdam noemt het ‘Groen Parkeren. ‘Hij lanceerde het idee in 2016 bij de gemeente. Wij wonnen er de Wijkprijs mee, 1000,- euro. Daarvan hebben we het gras besteld. De gemeente betaalt een aannemer om de klinkers af te voeren. Wij zorgen zelf voor het onderhoud ven het gras. Maaien, water geven.

De platen met gras komen te liggen op een bed van lavakorrels, een sterk waterdoorlatend type grind. Opdam: “De platen worden kant en klaar aangeleverd. Simpelweg gras inzaaien, werkt niet. Dan rij je met de auto alles tot bagger.”

Speciale tegels

De stevige tegels zijn al op auto’s uitgetest. Ze zijn afkomstig van Firmus Products. Ze verkopen ze voor de aanleg van parkeerplaatsen aan bedrijven en sportclubs. Ze hebben het nog nooit uitgeprobeerd op een doorlopende weg. Het project in Arnhem is ook interessant voor Firmus Products.

Klimaatprobleem

Het hellend vlak van de Bremstraat zorgt bij stortbuien voor wateroverlast. Bewoners kampen dan met ondergelopen kelders en woonkamers.
Dit zou een mooie oplossing zijn daarvoor. Opdam is van plan te laten testen wat de wateropnamecapaciteit is van de grasmat.

facebook: https://www.facebook.com/GroenWestArnhemWest