Groen Arnhem

Home/Groen Arnhem
Groen Arnhem2017-10-22T13:02:13+02:00
Oops...
Slider with alias Groen-Arnhem not found.

 

2015 jaar van de bodem
2015 Jaar van de Bodem

Arnhem mag zich al enkele eeuwen ‘groene stad’ noemen, de vele parken leverde de stad al vanaf de 17e eeuw de naam ‘Groene stad aan de Rijn’ of ‘Parkstad’ op. In 2008 riep de jury van Entente Florale Arnhem uit tot de ‘Groenste stad van Nederland’. In 2009 werd Arnhem tevens ‘Groenste stad van Europa’. (bron Wikipedia)

Anno nu is groen niet meer alleen aangenaam, maar noodzakelijk voor de leefbaarheid van de stad. Groen in de stad draagt bij aan een beter stadsklimaat, verhoogt de gezondheid van de bewoners en verbetert de economische positie van de stad. Bloei! in Arnhem belicht op deze website graag de verschillende aspecten van groen, ter lering en inspiratie voor iedereen die de stad een warm (groen) hart toedraagt.

Samen werken we aan een Groene stad
Aan een Groeninclusief Arnhem!

Groeninclusieve stad?

Een Groeninclusieve stad is een plaats waar groen vanzelfsprekend is geïntegreerd in de ontworpen stedelijke leefomgeving en waar iedereen op zijn eigen wijze aan bijdraagt. Naast ecologische en recreatieve functies zijn groene ontwerpen en initiatieven efficiënte en duurzame middelen voor het ontwikkelen van wijken en het oplossen van problemen.

Veerkrachtig

Groen is sociaal, gezond, mooi en biedt tegenwicht aan de complexe en technologische maatschappij waarin we leven. Zo bevorderen groene buurtinitiatieven participatie en sociale cohesie in de wijken. Een groene omgeving stimuleert ontmoeting, zet mensen aan tot bewegen, maakt gelukkiger en reduceert klachten van prikkelgevoelige mensen.

Hoe ziet dat eruit?

  • Groene gevels en daken op scholen en kantoren zorgen voor een betere luchtkwaliteit en verminderen de hittestress.
  • Met betere infiltratie van regenwater in de bodem door het terugdringen van aanleggen van groene tuinen en plantsoenen in de stedelijke omgeving worden riolen ontlast..
  • Bomenlanen langs de toegangswegen heten ons welkom in de stad.
  • De stad zelf maken we aantrekkelijk door kille pleinen, braakliggende terreinen en straten groen in te richten. Hofjes en parkjes zorgen voor ontmoeting, ontspanning, verstilling of vervreemding.
  • Door toepassing van gevelgroen worden lelijke gebouwen verfraaid en bijzondere gebouwen zetten we met groene architectuur in de zichtlijn.
  • Via groene routes en doorsteekjes door de wijken verbinden we de Veluwe aan de parken en de Rijn.
  • Bij scholen zijn ook schooltuinen te vinden en overal in de stad vind je groene speelplekken.

Groeninclusief gaat over het stedelijke groen in de volle breedte energie, water, vervuiling, stadslandbouw, voeding, etc, maar ook over de sociale aspecten en de verbindende kracht van groen in de wijk. In principe valt elk ontwerp, initiatief, aanpassing of actie die ons dichter bij de natuur brengt onder groeninclusief.
Deze initiatieftekst is opgesteld door Mirjam Alexander en Willem Jakobs.
foto: coehoorn_waterspeelplaats

Nieuwe Groenvisie 2017-2035

In maart 2018 presenteerde de gemeente Arnhem de nieuwe Groenvisie 2017-2035: Arnhem is een groene stad. Het groen is de drager van onze stad, dat we moeten koesteren: Het zegt iets over het ontstaan van [...]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de bovenkant