Op het Graaf Ottoplein is de eerste ‘stadsklimaatboom’ van de wereld geplant. Op 16 september om 20.00 uur wordt de stadsklimaatboom door wethouder Henk Kok feestelijk ingewijd, gevolgd door een mini-symposium over stadsklimaat in de wijk in buurtcentrum De Hommel.

Het Sonsbeekkwartier is een wijk die kampt met hitteproblemen, het zogenoemde ‘urban heat island effect’.

De stadsklimaatboom staat op het Graaf Ottoplein. Het is een jonge honingboom die met een kunstobject als stadsklimaatboom kenbaar wordt gemaakt. De boom is een initiatief van onder meer de stad Arnhem naar aanleiding van de presentatie in november vorig jaar van het boek ‘Het weer in de stad’ van wijkbewoner Sanda Lenzholzer (Wageningen Universiteit). In dit boek zet Lenzholzer op begrijpelijke en beeldende wijze uiteen hoe een beter stadsontwerp het thermisch comfort in de stad kan verhogen.
“Bomen geven schaduw en verhinderen zo de opwarming van de stad.”

Deze zomer hebben velen weer last gehad van de stadse hitte: vaak was het te warm om te werken of te slapen. Dat is een van de gevolgen van stedelijke hitte-eilanden. “Maar er zijn manieren om dit aan te pakken,” zegt Sanda Lenzholzer. “Een van de meest effectieve daarvan is het planten van bomen. Bomen geven schaduw en verhinderen zo de opwarming van de stad. Ze verdampen water via de huidmondjes, wat de temperatuur extra tempert. Daarnaast zorgt een boom voor het filteren van fijn stof en andere luchtvervuiling. Een boom beïnvloedt het klimaat in de stad dus heel positief.”
Inwijding 16 september en symposium

Om deze positieve eigenschappen van bomen breder onder de aandacht te brengen, wordt in Arnhem nu de allereerste stadsklimaatboom van de wereld ingewijd: 16 september 2014, 20.00 uur, op het Graaf Ottoplein in Arnhem. Daarna gaat het gezelschap naar wijkcentrum De Hommel voor een mini-symposium over stadsklimaat in de wijk. Lokale sprekers geven daar inzicht in veelbelovende manieren om het stadsklimaat te verbeteren. Iedereen is van harte welkom.

Meer informatie over stadsklimaat en wat ermee te doen kunt u krijgen bij Wageningen Universiteit, leerstoelgroep Landschapsarchitectuur: Sanda Lenzholzer sanda.lenzholzer@wur.nl.

Foto: Han Koppers.