Je kunt je straat eenvoudig gezelliger maken met een geveltuintje. Veel tijd en geld hoeft het niet te kosten. Er zijn wel een paar dingen waar je even op moet letten.

Een geveltuintje zorgt niet alleen voor meer kleur in je straat, ook dieren zijn er bij gebaat. Een groene straat is uitnodigend voor vogels en vlinders, zij vinden er voedsel en schuilplaatsen. Meer natuur in en de straat draagt ook bij aan een gezond stadsklimaat. Het helpt om wateroverlast te verminderen en voorkomt hitteplekken in de stad.

Waar moet ik op letten?

Veel tijd en geld hoeft het aanleggen van een geveltuintje niet te kosten. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten voordat je enthousiast aan de slag gaat. Er moet bijvoorbeeld voldoende loopruimte overblijven op de stoep. Als je gaat graven moet je oppassen dat je eventueel aanwezige kabels en leidingen in de grond niet beschadigd. Lees voor de exacte voorwaarden de folder Geveltuinen van de gemeente Arnhem.

Hoe maak ik een geveltuintje?

Je verwijdert een rij tegels of klinkers. Je graaft het zand op en vult het gat met voedzame tuingrond. Van de opgegraven tegels maak je een opstaande rand om te voorkomen dat de aansluitende tegels gaan verzakken. Plaats plantjes met de wortelkluit in de grond, vul met tuinaarde aan en geef flink water.

Gebruik geen planten met doorns en stekels waar voorbijgangers zich aan kunnen verwonden. Ook bomen of diepwortelende heesters zijn niet geschikt omdat deze schade aan het riool, kabels en leidingen kunnen veroorzaken. Kies je voor klim- of slingerplanten, breng dan latwerk of draden stevig aan op de muur. Hiervoor moet je goedkeuring hebben van de huiseigenaar of woningstichting.

Download