Jolanda heeft 9 jaar geleden zonnepanelen gekocht voor haar koophuis in Kronenburg. Na nog diverse duurzame maatregelen is haar huis zonder gas. De gasmeter is weg. De duurzame maatregelen heeft ze stukje bij beetje genomen. Steeds als ze iets aan geld had, investeerde ze dat in het huis. Ze vind het wel jammer dat de omliggende huurwoningen pas gerenoveerd zijn met CV installaties. Een gemiste kans van de verhuurder.

Isolatie

Jolanda heeft TONZON folie achter de verwarming en TONZON isolatie in de kruipruimte. Ze merkte een klein verschil van warmte aan haar voeten voor en na de isolatie. De spouwmuren waren al geïsoleerd toen ze in het huis kwam wonen. Het is lastig na te gaan of de isolatie daarvan helemaal goed is. Hij zit al vol met glaswol en is later na-geïsoleerd. Voor de kieren die ze nog tegenkwam heeft ze bij de bouwmarkt een rol glaswol gehaald, helaas niet zo milieuvriendelijk, maar milieuvriendelijker spul was te ver weg.

Gasloos koken

Van huis uit is Jolanda gewend om elektrisch te koken. Voor haar was het koken op inductie een kleine stap.
Veel prettiger dan koken met gas, vindt ze. Elektrisch koken gaat veel sneller dan met gas. Er was wel een aanpassing in de stoppenkast nodig. Voor inductie heb je 2 groepen nodig in de stoppenkast die aan elkaar gekoppeld worden.

Lucht warmtepomp gekoppeld aan Hybride zonnepanelen

Jolanda heeft later een tweede set zonnepanelen bijgekocht. Solar Energy Booster. Dit zijn hybride zonnepanelen met een warmtewisselaar, van Jan Putman. Voor de innovatieve panelen heeft hij een prijs gewonnen. De zonnepanelen wekken elektriciteit op en verwarmen daarmee water dat gebruikt wordt voor het douchen en voor de verwarming. De gekoppelde lucht warmtepomp verwarmt het water na, indien het met zonnewarmte alleen, onder de gewenste temperatuur blijft.  Daardoor heb je altijd genoeg warm water, voor je CV en douchen in huis.

Hoe werkt het?

Achter de zonnepanelen zit een thermische module geklikt. Dit heeft 2 voordelen. De zonnecel wordt extra gekoeld, zodat de zonnecel meer warmte genereert, én overtollige warmte wordt afgevoerd. Met een vloeistof dat goed warmte kan opnemen en afgeven, wordt de warmte door de aangesloten buizen vervoerd. De vloeistof geeft de warmte af aan een spiraal die door het opslagvat loopt. Het verwarmde spiraal warmt het water in het opslagvat op. En het verwarmde water voorziet vervolgens de CV en douche van warm water.

In de zomer heb je vaak extra warmte en in de winter kom je vaak warmte tekort. Als er weinig zon is, en buiten heel koud is, kunnen de zonnepanelen het water niet meer voldoende verwarmen. Er springt dan een elektrisch element aan en vult de warmtepomp het warme water aan. De warmtepomp verbruikt wel meer energie dan de zonnepanelen. Bijkomend voordeel is dat dit mechanisme ook sneeuw kan laten smelten als dat op de zonnepanelen ligt. Je kunt de richting van de vloeistofstroom namelijk omdraaien, zodat de warme vloeistof naar de zonnepanelen gestuurd wordt en het sneeuw smelt. De zonnepanelen kunnen dan weer zon vangen.

Jolanda is al heel tevreden met haar duurzame inspanningen. Het is nog niet 100% nul op de meter, maar haar jaarverbruik is wel heel erg laag met 400 kwh per jaar, waardoor ze maar 5,- per maand betaalt. Dat is vooral voor de verwarming.
Er moet nog iets gebeuren om het lekker comfortabel te krijgen. Ze krijgt het niet zo warm als met een gasgestookt systeem. Nu doet ze af en toe nog wel een elektrisch kacheltje erbij aan, voor bijverwarming.
Ze wil wel nog eens met een warmtecamera goed naar de isolatie van haar huis kijken. Checken of er geen lekkende kieren zijn. En misschien nog wel extra isolerende glas, en misschien ook wel lage temperatuur radiatoren, of ventilatoren aan de onderkant van verwarming.